​Clubs de lectura

«Un club de lectura dona un plus al viatge que cada un de nosaltres fem quan ens endinsem en un llibre»

per Eva Tataret i Ferran Ballester , 27 d'abril de 2021 a les 16:26 |
Hem llegit que, entre el Sant Jordi del 2020 i el d'aquest any, el nombre de lectors ha augmentat considerablement. Nosaltres dos, per exemple, som dels que incrementem aquesta estadística, i ben contents estem de confessar-vos-ho! És un dolç efecte causat per la pandèmia, però amb un rerefons amarg: la impossibilitat ben bé total de dur a terme moltes de les activitats associatives o socials que fèiem a part de la nostra feina: actuacions
castelleres; cercaviles geganteres; gestió de projectes i organització d'accions en les entitats de què formem part; sopars amb amics, excursions i sortides..., que ens ocupaven les hores lliures entre setmana i bona part dels dissabtes i diumenges. Així doncs, el temps que hi dedicàvem hem vist que l'hem pogut gastar en interessos o curiositats pels quals feia molts anys que no ens preocupàvem.


La col·lecció «Petits Plaers» de Viena Editorial ha estat un descobriment deliciós. Lectures breus, ben editades i títols escollits amb encert. No diguis res, de Patrick Radden —quantes coses, des de la distància, ens recorden Catalunya!—, la troballa dels Contes de Clarice Lispector, el quartet estacional d'Ali Smith, Canteu, esperits, canteu de Jesmyn Ward, Color de llet de Nell Leyshon, La dona pèl-roja d'Orhan Pamuk... són alguns dels títols que han passat per les nostres mans aquests mesos.

La lectura en primera persona és un acte que suposa una gran satisfacció, però la riquesa que proporciona compartir-la és un altre tema, una dimensió més profunda. Quedar per compartir una lectura en un espai amable amb persones que no es coneixen, que tenen feines que potser no tenen res a veure les unes amb les altres, practicants molt sovint d'activitats diverses, i amb ideologies possiblement dispars, és una experiència altament enriquidora.


Un club de lectura dona un plus al viatge que cada un de nosaltres fem quan ens endinsem en un llibre. El periple està envoltat de l'amabilitat i la generositat que suposa que els assistents al club decideixin compartir allò que un llibre els ha aportat, un compartir que vol dir també respectar el pensament de l'altre, encara que no coincideixi en absolut amb el propi.

En el club de lectura és bàsica la comoditat de qui l'integra; el saber que ets escoltat amb respecte, i fins i tot amb amor, et fa sentir tan còmode que t'obres i deixes sortir aquelles vivències personals que t'ha evocat la lectura. Un respecte que també reps si decideixes no compartir res personal i practicar l'escolta, sempre tan enriquidora... Sovint aquests clubs de lectura suposen un moment privat, íntim i personal que no es comparteixen ni amb la família ni amb els amics, sinó més aviat amb persones inicialment anònimes. S'hi aprèn molt, en un club de lectura.


S'aprèn dels altres, però sobretot de tu mateix. Perquè compartir la lectura et fa anar una mica més enllà del que has llegit. És un plus, que no és imprescindible per gaudir de la lectura d'un bon llibre, però sí que pot fer-la millor. Aprofitem aquests mesos que ens queden de baixa intensitat i vida lenta sense activitats fora de casa per seguir descobrint bons títols i, si ens ve de gust, compartir-los.

 

Eva Tataret i Ferran Ballester
Eva Tataret (1967) i Ferran Ballester (1968) van néixer a Barcelona. Tots dos són filòlegs i són parella des del 1988. Tenen quatre fills i van anar a viure a Sant Cugat del Vallès a l'octubre del 2005. Molts actius inicialment en les ampes de l'escola i de l'institut, al 2006 es van començar a vincular a les entitats de cultura popular i tradicional del seu poble i posteriorment al Club Muntanyenc de Sant Cugat. L'Eva és contacontes i el Ferran és assessor lingüístic. 
27/04/2021

​Clubs de lectura

22/03/2021

​El que sí que ha vingut per quedar-se

15/02/2021

​Assaborint les olors d'ara i d'ahir

23/12/2020

​Emocions oposades en un any de pandèmia

20/11/2020

​Bons professionals, bones persones

13/10/2020

​Literatura amb majúscules

10/09/2020

​A grans mals, grans remeis!

13/08/2020

Un pa de pessic amb gust a vacances

13/07/2020

​Atrapar l’odi i obligar-lo a doblegar-se

22/06/2020

​La injustícia de la presó

Participació