cultura

​Una cultura republicana

«Fem-nos dignes de les lluites dels que ens van precedir i impregnem dels valors republicans la cultura d'aquesta ciutat»

per Esther Madrona , 22 d'abril de 2021 a les 07:00 |
El passat 14 d'abril commemoràvem el 90è aniversari de la proclamació de la II República i homenatjaven al primer alcalde republicà de Sant Cugat elegit per votació popular l'any 1931, Roc Codó. La recuperació de la memòria històrica ens ajuda a entendre el nostre passat, les nostres arrels i, per què no, ens connecta més amb la nostra realitat contemporània. I en aquest sentit, la regidoria de memòria històrica està fent una gran tasca! L'acte organitzat va ser una proposta que sense dubte mai no oblidarem i que formarà part de la nostra identitat.

Fa 90 anys, el republicanisme era sinònim de sindicalisme, cultura popular, ateneïsme, educació pública... el context social i polític d'aleshores deixava aflorar una sèrie de mancances que es van transformar en el crit social del republicanisme. Ara, per sort, hi ha moltes d'aquestes deficiències i lluites que tenim encaminades (amb molt per fer encara, sí) o bé formen part de l'agenda social i política del país. Malgrat tot, aquests valors són, per a mi, l'essència del republicanisme i l'essència de les polítiques públiques.


Fem-nos dignes de les lluites dels que ens van precedir i impregnem dels valors republicans la cultura d'aquesta ciutat. Valors com la igualtat d'oportunitats, la igualtat d'accés a la cultura: valors crítics per construir una societat millor. La cultura republicana no entén "d'alta i baixa cultura", no és una cultura classista que vol fer distincions entre art, cultura, arts clàssiques o pures... sinó tot al contrari: es tradueix en unes polítiques culturals que volen arribar a tothom, garantint l'accés i la participació cultural a tothom, portant l'art al carrer i a les places i apostant per una despesa cultural valenta.

Parlar de despesa econòmica en cultura és parlar d'avanç social, és parlar de república per a les persones. Fer cultura per a tothom és fer cultura republicana, és treballar en el pro de la igualtat ciutadana, en la inclusió, en el desenvolupament de la societat d'una manera, també, sostenible. L'any 2020, el pressupost destinat a cultura a Sant Cugat era, aproximadament, el 3% del total.


Una cultura republicana és una cultura transformadora que aposta per nous projectes i es dota de les veus de tothom per millorar. A Sant Cugat això es tradueix en la col·laboració i treball en xarxa amb els diversos agents culturals locals. Perquè fer república és posar l'administració al servei de la ciutadania.

 

Esther Madrona
Tinenta d'alcaldia de Cultura de Sant Cugat
22/04/2021

​Una cultura republicana

31/07/2020

Orgullosa i amb reptes

08/01/2020

Una nova aposta valenta

Participació