Carnaval i empoderament

«El Carnaval és un exemple d'empoderament. Sant Cugat ha de seguir invertint en activitats de participació pública»

per Carles Mayol i Ricart , 26 de febrer de 2020 a les 15:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Carnaval de Sant Cugat és una mostra de què la participació pública fa que la gent se senti seva la vila. I les Gitanes en són, també, un grandíssim exemple. Sant Cugat ha de seguir invertint en activitats de participació pública.

Segons l'Associació Internacional per la Participació pública (IAP2) hi ha cinc nivells de participació: informar, consultar, involucrar, col·laborar i empoderar. Informar pretén mantenir la ciutadania informada amb dades objectives per permetre l'entesa, les alternatives, les oportunitats d'una situació. Consultar és, bàsicament, rebre retroacció sobre anàlisis o decisions. Involucrar implica treballar directament amb la població per procurar que les seves aspiracions i interessos són entesos i considerats. Col·laborar és incloure la població en tots els aspectes de la presa de decisions, fins i tot en el desenvolupament i identificació de l'acció preferent. Empoderar és, simplificadament, deixar la decisió completament a la població i, des de l'organització (pública o privada), ajudar en la implementació d'aquesta.


Crec que el Carnaval és un molt bon exemple d'empoderament. L'associació de persones individuals que, amb més o menys suport de l'administració, aconsegueixen fer una festa massiva tan participada i participativa. I no és tasca senzilla. Una setmana d'actes per a tots els públics, mantenint tradició i augmentant l'interès. Cada any creix un xic, els actes es van adaptant i la població se'ls fa seus. El Ball dels Estirats i la Baixada del Gall ja són actes cabdals de la festivitat i fa deu anys ni existien. O el mateix Gall, que va costar Déu i ajuda tenir-lo, però que un cop va arribar ho va fer per quedar-se i consolidar-se.

Això si, com tota activitat participativa necessita compromís i feina perquè arribi a bon port. I per això hi ha persones que sacrifiquen hores de feina i, sovint, en horaris intempestius per fer que tantes activitats funcionin, creixin, mutin i millorin. I aquesta tasca de la gent del casc groc i les dessuadores roses, és una passada! Gràcies.


Gràcies també a tota la gent que participa del Carnaval, de totes les altres maneres possibles: donant suport, col·laborant o participant. Gràcies per mantenir Sant Cugat com una vila viva i demostrar que la participació pública té un sentit. I està clar que encara es pot millorar molt: sempre es pot millorar. Per això des d'aquí us animo a participar del Carnaval i de la seva organització, és una tasca preciosa i segur que us rebran amb els braços oberts!

 

Carles Mayol i Ricart
Sant Cugat del Vallès (1989). Amant del bon menjar, el bon beure, els jocs de taula i la bona conversa. Col·lecciono samarretes de futbol. Curiós, melòman, seguidor d'esports i d'eSports, creient. Vinculat a La Unió Santcugatenca.
18/01/2021

Carta de comiat

05/10/2020

​És el moment de creure en l'associacionisme

25/06/2020

Bilis a les xarxes

16/04/2020

La cultura a la UCI

26/02/2020

Carnaval i empoderament

23/01/2020

Em preocupa el comerç local

16/12/2019

L'efecte Jimmy Jump

02/12/2019

Benvingut Nació Sant Cugat!

Participació