​L’Agenda urbana de Catalunya, una excel·lent oportunitat

«La planificació urbana permet l’assoliment de la qualitat de vida i el benestar. Cal que alineem les nostres polítiques urbanes»

per Carmela Fortuny , 17 de febrer de 2020 a les 09:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Segons les Nacions Unides, s’estima que l’any 2050 el 66% de la població mundial viurà a les ciutats. Aquest fet genera oportunitats i alhora planteja nombrosos problemes de
sostenibilitat en matèria d’habitatge, infraestructures, serveis bàsics, salut, educació, ocupació, seguretat i recursos naturals, entre d’altres. Per donar resposta a aquests reptes, l’Assemblea General de les Nacions Unides el 20 d’octubre de 2016 va aprovar a Quito, el document final de la Conferència de les Nacions Unides sobre l’Habitatge i Desenvolupament Urbà Sostenible (Hàbitat III). Aquest document inclou la Nova Agenda Urbana, que cerca l’assoliment d’un model de desenvolupament urbà que sigui sostenible des de les vessants social, ambiental i econòmica.


La planificació urbana és un instrument que permet l’assoliment de la qualitat de vida i el benestar de les persones. Per aconseguir-ho, és necessària la contribució de tots els nivells de govern i que alineem les nostres polítiques urbanes mitjançant una Agenda Urbana compartida.

A Catalunya, la Generalitat l’any 2018 va impulsar la creació de l’Agenda Urbana de Catalunya, una eina, que permetrà potenciar les oportunitats i afrontar els reptes que planteja la creixent urbanització.


Avui dilluns 17 de febrer té lloc la 2a Assemblea de l’Agenda Urbana de Catalunya i s’inicia una nova fase en què administracions i societat civil donarem compte del balanç del procés de participació ciutadana i avançarem plegats en la solució de tots aquests reptes. Som tots i totes els que influïm en la ciutat i el territori.

Junts per Sant Cugat, vàrem presentar una Moció (Ple octubre/19) en la qual s’aprovava

l’adhesió de Sant Cugat a l’Agenda Urbana de Catalunya. Pensem que és important participar en la definició d’una eina de país com aquesta. Una eina que ens referma en els compromisos que defineixen el desenvolupament sostenible descrits a la Declaració de Quito: Inclusió social i erradicació de la pobresa; prosperitat urbana sostenible, inclusiva i oportunitats per tothom i, finalment, desenvolupament urbà resilient i ambientalment sostenible. 

 

Participació