Coeduquem?

«Creiem que és des de la coeducació on es pot treballar per la prevenció de la violència masclista, l'educació no sexista pot prevenir els assetjaments sexuals»

per Núria Valero Vancells , 13 de gener de 2020 a les 20:26 |
Coeducar és fomentar la igualtat real d'oportunitats entre els infants i el respecte per la diversitat sexual i d'expressió de gènere. Coeducar és no discriminar per qüestions de gènere. Coeducar és lluitar contra el sexisme.

Hi ha la creença que l'escola mixta és escola coeducativa, tot i que no és així. Encara hi ha molt camí de millora i de transformació real, de repensar l'escola en clau de gènere i d'inclusió. També, hi ha la creença que l'educació solament recau en l'escola. I tampoc no és així. Les famílies, les entitats que treballen en el lleure dels infants, els mitjans de comunicació, les institucions, la societat en general, també eduquem.


En aquest, sentit, les Escoles Coeducatives (Coordinadora de Comissions de Gènere, Coeducació i Feminismes de les 12 Escoles Públiques de Sant Cugat) volem donar suport a la tasca educativa que es fa als centres, i a la vegada detectar i visibilitzar situacions, continguts, espais i dinàmiques que reprodueixen rols estereotipats de gènere.

Des d'aquestes comissions de les AFES (antigues AMPES) dels col·legis, treballem perquè les escoles públiques integrin la perspectiva de gènere i la coeducació. A més, creiem que és des de la coeducació on es pot treballar per la prevenció de la violència masclista, l'educació no sexista pot prevenir els assetjaments sexuals.


Una dada molt reveladora: el que més preocupa al jovent són "les desigualtats de gènere, el masclisme i la violència masclista", segons el Baròmetre d'Opinió d'Infància i Adolescència 2019 d'UNICEF, en el que van preguntar a més de 8.500 joves d'entre 11 i 18 anys.

Si volem capgirar aquesta dada, és necessària l'empenta i complicitat de les famílies i també de les comissions de coeducació mixtes, que són les formades per mestres i famílies, i que actualment són presents solament a 5 de les 12 escoles de Sant Cugat. És clau la implicació de l'equip directiu dels centres i els recursos i suport de l'Administració. És clau la responsabilitat dels mitjans de comunicació i la resta d'agents socials, si el que volem és que els nostres infants i joves tinguin relacions basades en la igualtat i en el respecte a tota diversitat, si el que volem és viure en una cultura de pau. Coeduquem?

 

 

Núria Valero Vancells
Membre d'Escoles Coeducatives
13/01/2020

Coeduquem?

Participació