Obrim les portes de les presons

«Costarà molt explicar a les generacions venidores les raons per les quals un govern autonòmic que tenia competències en matèria de presons no va obrir les portes perquè sortissin els presos polítics»

per Ramon Piqué , 11 de gener de 2020 a les 13:26 |
Fa uns anys vaig visitar un pres independentista acusat de terrorisme a la presó d'Alcalà-Meco, un pres que després de passar més de vuit mesos empresonat, va ser absolt per tribunal que el jutjaria. Un pres que va conèixer les profundes clavegueres de l'estat espanyol quan el PSOE governava...

Era pels vols del Nadal i recordo d'aquella visita una conversa relacionada amb el paquet de roba i altres estris que de manera periòdica els familiars dels presos entren a la presó. M'explicava el company que un pres havia rebut una barra de torró i que el funcionari de torn no la volia deixar passar perquè el reglament no ho permetia. Tot hauria quedat allà. Probablement el torró hauria anat a parar a mans diferents de les que l'havien de rebre, però un pres basc que feia anys que estava empresonat, amb total determinació va agafar la barra de torró la va partir en diversos trossos i els va repartir entre els presos que en aquell moment eren allà. El problema havia deixat d'existir i no estava escrit en cap reglament que el torró no pogués entrar en una presó dins de l'estómac dels presos... L'autoritat d'aquell funcionari va quedar reduïda a la mínima expressió.


Aquesta anècdota sempre l'havia tinguda present en tant que il·lustra clarament que de vegades cal saltar-se les normes amb la dignitat i la determinació de qui se sap ple de raó.

Arribats a aquest punt és quan penso que costarà molt explicar a les generacions venidores les raons per les quals un govern autonòmic que tenia competències en matèria de presons no va obrir les portes perquè sortissin els presos polítics, fins i tot quan instàncies internacionals així ho avalaven. Com explicarem que teníem les claus de les presons i no les vam obrir.

 

Participació