Sant Medir arrencarà el 2 de març amb una revetlla al Celler Modernista

Entre les novetats, també destaca una actuació teatral i el 8 de març Sant Cugat acollirà la Diada castellera de la festa

La tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, i membres del grup Mediterrània durant la roda de premsa de Sant Medir.
La tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, i membres del grup Mediterrània durant la roda de premsa de Sant Medir. | Anna Mira
18 de febrer del 2020
Actualitzat a les 15:22h
Enguany la festivitat de Sant Medir serà diferent de la dels anys passats. Sobretot perquè a banda de la tradicional celebració el dia 3 de març, la festa arrencarà el dilluns dia 2 de març amb una revetlla al Celler Modernista. "Volem que sigui un punt de trobada del poble", ha explicat la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, en roda de premsa.

Serà un acte obert a la ciutadania que començarà a les 19.30 h amb un acte institucional i petit homenatge a la Penya Regalèssia, per la seva vinculació amb la festivitat de Sant Medir, coincidint amb la mort el passat 13 de febrer de Jaume Pahissa, membre fundador de l'entitat santcugatenca. Tot seguit, els banderers d'enguany, el Grup Mediterrània, oferiran un ball i a les 20 h hi haurà el concert de Marala, un trio femení de música suau, propera i íntima.

També es farà un tastet de faves a la catalana i un tast de vins per oferir "un punt de vista gastronòmic a la festa". La revetlla és gratuïta i per Madrona té l'objectiu "d'escalfar motors" per la celebració de Sant Medir.

Teatre a l'aplec de Sant Medir

El dimarts dia 3 de març el tradicional aplec de Sant Medir arrencarà a les 10 h amb la xocolatada que enguany, es trasllada de la plaça de Barcelona a la plaça de la Vila. Els banderers sortiran a les 9.45 h des de la plaça d'Octavià i baixaran amb cercavila fins al mateix punt.

Des d'allà arrencarà la caminada fins a l'ermita de Sant Medir pel camí completament arranjat i accessible per a tothom. Una vegada allà es farà l'ofici religiós i la tradicional ballada dels grups de cultura popular i tradicional de Sant Cugat i la ballada de sardanes amb la Cobla Contemporània.

Una altra de les novetats del Sant Medir 2020 és l'estrena teatral de Faves contades, un sketch de 20 minuts sobre la llegenda de Sant Medir a càrrec de la companyia Teatre a l'ombra. Es farà a l'esplanada a les 12.30h. Madrona també ha explicat que han fet algun canvi organitzatiu pel que fa a la fira. "L'hem fet més amplia perquè sigui més plaent passejar-hi", ha subratllat.

A causa del pas del temporal Gloria per la ciutat el passat mes de gener, el camí cap a l’ermita de Sant Medir va quedar malmès. Des de Serveis Urbans s’ha treballat en l’arranjament, com ara la reparació d’un gran esvoranc provocat per la caiguda d’un arbre, per tal que pugui estar transitable tant per les persones com pels vehicles que hi participin a l’Aplec.

Activitats relacionades

A banda de la programació de la festivitat, Madrona també ha destacat altres activitats que tenen relació amb la festa santcugatenca. D'una banda, el 26 de febrer a les 19 h s'estrena una exposició sobre la memòria de Sant Cugat a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

El diumenge 1 de març es fa l'activitat familiar La llegenda de Sant Medir, a les 11.30 h al Vilab. Madrona ha fet especial èmfasi en activitats com aquesta perquè assegura que "hem de ser capaços d'explicar les nostres tradicions".

Finalment el diumenge 8 de març Sant Cugat serà la seu de la tradicional Diada castellera de Sant Medir que va rotant entre Sarrià, Gràcia i Sant Cugat, les tres zones que celebren la festivitat. Comptarà amb la participació dels Castellers de la Vila de Gràcia, els Castellers de Sants, els Castellers de Sant Cugat i la nova incorporació dels Castellers de Sarrià