Pere Soler dimiteix com a primer secretari del PSC de Sant Cugat

El socialista tampoc agafarà l'acta de regidor i tanca una etapa a la política local

Pere Soler
Pere Soler | Adrià Costa
13 de juny del 2023
Actualitzat el 14 de juny a les 18:42h

Nova víctima de l'hecatombe electoral de les esquerres a Sant Cugat. Si fa dues setmanes era l'alcaldessa Mireia Ingla (ERC) qui feia un pas al costat -malgrat que durant els darrers dies s'ha postulat per ser diputada al Congrés espanyol pel 23-J-; avui ha estat el torn del primer tinent d'alcalde en funcions i portaveu socialista, Pere Soler, després de 12 anys immers en la política municipal. 

"No agafaré l'acta de regidor pel proper mandat i dimiteixo com a primer secretari de l'agrupació local", ha encetat Soler en una roda de premsa convocada a la sala de plens. "S'ha acabat una etapa abans del que jo voldria", ha continuat davant una confessa voluntat personal -presa des de la nit del 28-M- de poder promoure una "transició tranquil·la del relleu" cap a nous lideratges al llarg dels mesos vinents.

Un anhel que, malgrat tot, no s'acabarà fent realitat davant les pressions internes -tant de la comitiva nacional com de l'assemblea local- que han fet insostenible que Soler es mantingués al capdavant de la secció municipal del PSC després d'uns comicis on s'han perdut més de 1.000 vots (-20% de l'electorat respecte a l'any 2019) i una regidoria que contribueixen a la impossibilitat de poder conjurar un nou executiu progressista i que, de retruc, ha habilitat un retorn inqüestionable de Junts a l'alcaldia -formació que obté els mateixos regidors que farà quatre anys-. Tot plegat, emmarcat en un sotrac transversal experimentat entre tots els partits d'esquerres que neix d'un evident vot de càstig a la gestió del govern tripartit (ERC-PSC-CUP) apuntalat per una elevada abstenció. En aquesta línia, Soler ha reconegut que els resultats del 28-M "no eren els que esperàvem ni auguràvem" i ara el partit prefereix optar per "noves estratègies". 

Pel que fa al seu llegat, l'exprimer secretari assenyala que el grup municipal socialista haurà de "reflexionar" sobre el seu futur i treballar de valent perquè "ara l'alcaldia està més lluny que mai". En aquesta línia, i com a dard velat dirigit als seus companys de partit, ha suggerit que caldria fer una clara aposta "regenerativa" a favor de la joventut i, per tant, ha emplaçat als actuals regidors socialistes a "deixar pas" a nous perfils que encara no hagin passat pel consistori.

Finalment, Soler s'ha mostrat orgullós de la feina feta durant el seu pas per la política local, tant des del govern com des de l'oposició, i d'haver aconseguit aguantar la bandera durant les hores més baixes del partit, tot recordant els "embats del procés" que quasi els fan desaparèixer de l'Ajuntament persistint amb un únic regidor. Tanmateix,, respecte als darrers anys, ha manifestat sentir-se satisfet d'haver aconseguit tirar endavant un pacte de govern d'esquerres amb forces antagòniques, tot carregant contra la "manca de confiança i responsabilitat" dels partits de l'oposició (Junts i Cs) i instant a "no desconnectar-se" de la política de Valldoreix.

Com a conseller nacional, Soler ha assegurat que es mantindrà com a "militant de base" del PSC i es posa a disposició del partit per continuar involucrat en el projecte socialista a nivell de país. 

Qui agafarà ara les regnes del PSC?


El relleu al capdavant de la secció local previsiblement serà liderat per la tinenta d'alcaldia de Promoció Econòmica, Elena Vila; a qui, aquest cap de setmana, l'executiva nacional de Salvador Illa l'ha posicionat com a núm. 2 per la demarcació de Barcelona a les llistes del Senat. Un càrrec a Madrid que, va assegurar a NacióSantCugat, compatibilitzaria amb la tasca de portaveu i regidora a l'Ajuntament de Sant Cugat.