L'acció de Túnels de Barcelona per evitar un gran incendi a Collserola

La concessionària ha contribuït a disminuir la biomassa forestal en més de 12 hectàrees del parc natural

Imatge d'arxiu d'un incendi a Collserola
Imatge d'arxiu d'un incendi a Collserola | ‏@BCN_Bombers
Redacció
09 de juny del 2023
Actualitzat el 10 de juny a les 12:56h

Túnels de Barcelona i Cadí, filial d'Autopistas, s'ha acollit al projecte europeu "Life Climark" per prevenir incendis forestals a la Serra de Collserola. Davant la voluntat de protegir l'entorn natural afectat en un complex context d'estrès hídric, la concessionària que gestiona els túnels de Vallvidrera ha decidit actuar sobre el sotabosc de l'àrea de Can Major i de Can Cussó -ambdós entorns situats a l'interior del terme municipal de Sant Cugat-.

Les tasques realitzades han girat al voltant de la retirada parcial i selectiva d'arbres i sotabosc per disminuir la biomassa en més de 12 hectàrees -especialment aquella fàcilment inflamable-; l'eliminació de competència als arbres més vitals per tal d'accelerar l'adaptació del bosc a les condicions de sequera i millorar-ne la seva resistència en cas d'incendis; i la conservació d'elements claus per garantir la biodiversitat de l'espai. Així, s'ha aconseguit netejar dos punts estratègics i prioritaris per evitar la creació i propagació d'un gran foc entre carenes. 

"L'actual situació de sequera que viu el país fomenta les condicions idònies perquè augmenti el risc d’incendis en els boscos mediterranis, que són els més perjudicats per les altes temperatures. És per això que volem ser part d’aquest projecte que contribueix a la seva prevenció, augmentant la resistència de la massa forestal de Collserola", ha reivindicat el director d'operacions de Túnels Barcelona i Cadí, Òscar Gasulla.

Projecte pioner a Europa

El projecte europeu "Life Climark" s’inicia a Catalunya seleccionant 40 hectàrees repartides en 5 rodals de 3 municipis i té com a objectius la millora i el manteniment de la capacitat mitigadora dels boscos de l'Europa mediterrània a través del disseny d’un mercat local de crèdits climàtics com a eina per a incentivar la gestió forestal multifuncional.

Cadascun dels crèdits, amb un valor de 3.445 euros, equival a una hectàrea de paisatge resilient. En el cas del Parc Natural de Collserola, també s’estan duent a terme actuacions a altres municipis a part de Sant Cugat, com Cerdanyola del Vallès i Sant Feliu de Llobregat amb la coordinació del Centre de la Propietat Forestal i amb la participació de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic.