El Bloc l'Escaleta s'enfronta a una ordre de desallotjament

Els activistes han fet una crida a defensar l'espai okupat davant l'ordre judicial prevista pel pròxim 15 de juny

Imatge del Bloc Escaleta
Imatge del Bloc Escaleta | TW
07 de juny del 2023

Ja fa 3 anys i mig que un grup de joves va "alliberar" un bloc de pisos buit i tapiat al carrer Escaletes de Sant Cugat amb la voluntat de "dotar de vida" un immoble abandonat des de feia més de 15 anys. Un edifici propietat de la SAREB, conegut popularment com el "banc dolent". Aleshores, els activistes ja van explicar que aquesta okupació es vertebrava en resposta a la "violència econòmica del capitalisme" tot denunciant l'emergència habitacional, agreujada significativament entre el jovent, en una ciutat cada vegada més "excloent i elitista".

Aquest espai, posteriorment batejat com a Bloc l'Escaleta, va ser rehabilitat per diversos joves per viure-hi a l'interior; tot obrint un centre social als baixos. A dia d'avui, l'edifici serveix de seu social de la Xarxa de Recuperació d’Aliments, que recicla menjar en desús dels menjadors escolars i comerços de forma gratuïta per qui ho vulgui, i del sindicat de la CGT. A més, també acull una llibreria autogestionada i s'hi organitzen mercats d'intercanvi i diverses activitats populars. 

 


No obstant això, en un comunicat, els okupes informen que l'edifici ha estat adquirit recentment per la immobiliària "Inversiones Inmobiliarias 2014 S.L." i ara, asseguren, plantegen recuperar-lo amb fins especulatius "sense haver-nos citat a un judici just".

"L’única alternativa per poder viure al nostre poble (ara la ciutat del luxe, per decisió d'altri) és okupant pisos buits i abandonats", exposen en un comunicat. "Nosaltres hem nascut aquí. No pretenem dir amb això que tinguem més dret que ningú a viure a Sant Cugat, però som santcugatenques de naixement, vinculades al teixit veïnal i associatiu, que treballem dia a dia dedicant un munt d’hores de les nostres vides per aquest poble. Participem d’associacions, de col·lectius organitzats, de la cultura popular, hem anat al cau i a l’esplai, ballem per Gitanes, ajudem a muntar el Quinto de Nadal i la Festa Major", afegeixen en relació amb els "dos models de ciutat" oposats que representen amb la propietària.

Davant de tot plegat, els activistes han fet una crida ciutadana per a protegir l'espai el pròxim 15 de juny quan està previst que s'executi una ordre de desallotjament de l'immoble.