Ja es pot sol·licitar l'ajut per la segona edició del Contracte Agrari de Collserola

L'objectiu és reivindicar l'impacte que brinda l'activitat agrària al Parc amb subvencions de fins a 5.000 euros per projecte

La Rural de Collserola
La Rural de Collserola | Sergi Baixas
S.B.
06 de juny del 2023

Oberta la convocatòria per sol·licitar els ajuts per la segona edició del Contracte Agrari de Collserola. Així doncs, la pagesia del parc natural ja pot tornar a demanar aquestes subvencions anuals de fins a 5.000 euros per "compensar econòmicament" els serveis que ofereix el sector i que, alhora, permetrà fomentar una millora de les pràctiques agroramaderes i una transició agroecològica al pulmó verd de Barcelona. La iniciativa tornarà a comptar amb un fons de 75.000 euros amb fons íntegres del Consorci.
 
En l’edició anterior, es van presentar 21 sol·licituds, de les quals se’n van aprovar 17 amb un pressupost total de 67.000 euros per a la realització d’actuacions adreçades al manteniment del mosaic agroforestal i de la biodiversitat i a la prevenció d’incendis. D'altra banda, en l'edició d'enguany s'inclouen algunes novetats com la compensació per tres categories d’actuacions: en primer lloc, els serveis ecosistèmics, en segon lloc, l’impacte sociolaboral i, per últim, les millores en la infraestructura agrària. També s’hi inclouen noves actuacions que generen impactes socioambientals positius sobre el medi i les persones, i que afavoreixen la viabilitat de les finques de la Serra. Pots consultar les bases aquí.

Quin és l'objectiu del Contracte Agrari?


Amb aquesta iniciativa, el PNC vol reconèixer que l'activitat de la pagesia a Collserola resulta "fonamental" per la conservació del mosaic agroforestal, el paisatge i la biodiversitat; ja que aquesta garanteix una sèrie de serveis ecosistèmics que contribueixen a la salut de l'entorn natural amb, entre d'altres, el manteniment d'espais oberts per la prevenció d'incendis, la millora de la fertilitat del sòl o la provisió d'aliments de proximitat i qualitat.

En una nota de premsa, el PNC exposa que aquests valors sovint queden "invisibilitzats", malgrat la "significativa aportació que fan a la societat i al medi i, de retruc, a l'estalvi monetari que això suposa en contraposició a la contractació pública per al manteniment i neteja d'espais forestals".

Qui es pot presentar?

Es poden presentar totes aquelles persones físiques o jurídiques que realitzen activitat agrària professional a l'àmbit territorial del Parc de Collserola i l'espai funcional definit al PEPNat. 

Pel que fa a les actuacions per optar a aquestes subvencions es valorarà:

- Biodiversitat: murs de pedra seca, talussos i marges; conreu de varietats locals i/o races autòctones; tinença de caixes d’abelles; tanques vives i marges de floració esglaonada; control biològic i confusió sexual.

- Tasques de prevenció d'incendis: neteja i poda; i pastura amb bestiar.

-Infraestructura agrària: rehabilitació, neteja i substitució de peces de patrimoni; restauració o instal·lació d'elements etnològics hidràulics; i compra i instal·lació d'energies renovables

- Aliments de qualitat: conversió i manteniment de la Certificació Ecològica de la Finca (CCPAE); i visites de col·lectius i voluntariat agrícola

- Fertilitat i aigua: incorporació a sòl agrari adobs locals dels municipis del Parc; i tècniques de disseny per a l'eficiència en l'ús de l'aigua

- Mosaic agroforestal: rotació de cultius, recuperació de parcel·les pel seu ús agrari; millora d'accessos a finques i reparació de camins; i tancament de parcel·les pel seu ús agrari.

- Impacte sociolaboral: assistència a cursos i jornades; dones treballadores; figura jurídica de l'Economia Social; i participació en una organització de productors.