Tret de sortida a la campanya de prevenció d'incendis més llarga de la història

El pla es prolonga 15 dies davant la crítica situació de sequera que amenaça la Serra de Collserola

Imatge de la roda de premsa respecte a la presentació de la campanya d'incendis a Torre Negra
Imatge de la roda de premsa respecte a la presentació de la campanya d'incendis a Torre Negra | Raquel Pérez - Aj. de Sant Cugat
01 de juny del 2023
Actualitzat a les 17:45h

Per primera vegada en la història s'ha avançat 15 dies la campanya de prevenció d'incendis forestals davant lacrítica situació de sequera que amenaça la Serra de Collserola. Així ho han explicat aquest matí la  regidora en funcions de Sostenibilitat i comissionada per l’Emergència Climàtica, Alba Gordó, i el regidor en funcions de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, sobre els terrenys de Torre Negra.

Acompanyats de representants dels voluntaris de l’ADF i de Protecció Civil, serveis tècnics de Medi Ambient, de Protecció Civil i la Policia Local, s'ha tornat a incidir en la col·laboració ciutadana per evitar la generació de focs; tot recordant la importància de trucar immediatament al 112 en cas d'atalaiar qualsevol flama o columna de fum. 

En aquesta línia, cal recordar l'actual context de sequera i l'augment sostingut de la temperatura dels darrers anys (+22%) que afavoreix les condicions perquè es pugui produir una gran catàstrofe. D'altra banda, pel que fa a la baixa precipitació, aquesta ha minvat enguany un 50% amb 307 l/m2; tenint en compte que la mitjana del període històric 1914-2021 és de 617 l/m2. 

 

Recursos de l'Ajuntament


Davant d’aquesta situació, l'administració local ha activat diverses accions per intentar mitigar el risc d’incendi tenint en compte que el 40% del terme municipal és zona forestal. Com és habitual, s’han destinat 192.000 euros per manteniment de franges d’urbanitzacions, rieres i torrents, i la retirada de vegetació en contacte amb l'enllumenat públic i arbres forestals caiguts o amb risc de caiguda.

Tanmateix, amb aquest pressupost –que es manté respecte a l’any passat- també s’han reforçat les franges de protecció en camins i carrers d'urbanitzacions i nuclis urbans vulnerables. En total s’ha fet un manteniment total de 86,58 hectàrees: 19,37 h. a Torre Negra-Costa del Golf; 14,52 h. a les Planes; 9,64 h. a can Cortés; 4,84 a Mas Fortuny; 2,83 h. a can Borrull; 10,7 h. a Sant Medir-Sol i Aigua: 1,35 h. a can Calopa; 14,82 a can Barata; 4,91 h. al torrent de Llaceres; i 3,6 h. a Sant Joan. 

A banda, el consistori manté el material de què disposa per ajudar els Bombers en cas d’incendis: un camió cisterna de 8.000 litres de la brigada municipal i un altre de 10.000 litres dels serveis de neteja municipals (STQ Net). Així mateix, enguany Sant Cugat torna a formar part del dispositiu del Pla de Vigilància i Informació de la Diputació (PVI), que enguany es realitzarà a través de l’ADF amb 6 vehicles i 25 voluntaris.

Finalment, també s’ha renovat la imatge i el lema de la campanya de comunicació per transmetre un missatge de prevenció a la ciutadania lligat, també, amb la situació de sequera: “Estalviar aigua és vital. Evitar incendis també”. S’ha enviat una carta a tots els ciutadans i ciutadanes apel·lant a la responsabilitat davant la situació de sequera i de risc d’incendis. A més, tècnics municipals rebran una formació específica dels Bombers sobre la gestió en cas d’un incendi forestal.

Incendis 2022


Al terme municipal de Sant Cugat es van cremar l'any passat 0,83 hectàrees en un total de 14 incendis, principalment en zones de matolls. Una xifra baixa que s’ha reduït respecte a l’any 2021, quan es van cremar 1,4 hectàrees en un total de 16 incendis.