Mor l'arxivista valldoreixenc Josep Maria Gavín, la fotografia eterna de l'Església catalana

Amb un Creu de Sant Jordi i quatre Rècords Guinness sota el braç, la seva col·lecció personal suma més de 3 milions de documents històrics relacionats amb la cultura catalana i religiosa

Imatge de l'arxiver Josep Maria Gavín amb el president de l'EMD de Valldoreix, Josep Puig
Imatge de l'arxiver Josep Maria Gavín amb el president de l'EMD de Valldoreix, Josep Puig | TW
Redacció
30 d'abril del 2023
Actualitzat a les 17:24h
Josep Maria Gavín (Barcelona, 1930) va morir aquest divendres 28 d'abril als 92 anys. El valldoreixenc és considerat el primer col·leccionista privat d'Europa, segons la UNESCO. Fundador i impulsor de l'Arxiu Gavín-ara localitzat al Monestir de les Avellanes-, la seva col·lecció suma més de 3 milions de documents històrics relacionats amb la cultura catalana i religiosa. En aquesta línia, cal destacar que es tracta de l'única col·lecció existent que recull fotografies de tots els edificis eclesiàstics del país amb més de 26.400 imatges. 

Gavín va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 1984, després d'entregar tot el seu fons fotogràfic a la Generalitat amb la voluntat de conservar el seu patrimoni documental i alhora servís com a servei de dinamització i accés a la cultura.

Amb quatre Rècords Guinness sota el braç, el valldoreixenc també va ser el fundador i president dels Amics de l'Art Romànic de Barcelona, president de l'Associació Catalana de Col·leccionistes i vicepresident de l'Ateneu Santcugatenc.