Grifols acomiadarà una cinquantena de treballadors entre les seus de Sant Cugat i Parets del Vallès

Després de les negociacions amb CCOO, la farmacèutica catalana rebaixa a la meitat els acomiadaments previstos per l'ERO

Imatge de l'acció de protesta a les portes de la planta de Grifols de Sant Cugat
Imatge de l'acció de protesta a les portes de la planta de Grifols de Sant Cugat | Sergi Baixas
30 de març del 2023
Actualitzat a les 11:28h

Acord entre Comissions Obreres i la farmacèutica Grifols. Després de setmanes de negociacions i una multitudinària manifestació a la seu, el sindicat ha anunciat que aquesta matinada s'ha arribat al compromís per reduir considerablement el nombre de persones afectades per l'expedient de regulació d'ocupació (ERO). Així doncs, davant de la destrucció inicial de 92 llocs de feina als centres de Sant Cugat i Parets del Vallès, finalment seran 51. 

A banda, malgrat el manteniment de mig centenar d'acomiadaments, l'entesa també preveu unes indemnitzacions de 46 dies per any treballat, amb un màxim de 36 mensualitats, per a les persones que tinguin fins a 61 anys, i de 20 dies per any treballat, amb un màxim de 12 mensualitats, per a les persones que tinguin a partir de 62 anys. Tot i que s'estableix un màxim indemnitzatori de 250.000 euros per persona, es garanteix l'import íntegre d'un any a les persones majors de 62 anys.

Tanmateix, totes les persones afectades per l'ERO rebran un import addicional de 17.000 euros per al col·lectiu d’entre 51 i 61 anys, i de 7.000 euros per a la resta. Finalment, també s'ha establert un pla de recol·locacions durant un període de sis mesos, amb caràcter voluntari.

L'acord, que s'aprovarà definitivament durant el dia d'avui, ha estat ratificat pràcticament per unanimitat amb 426 vots a favor i només 2 en contra.

Objectiu: eixugar el deute


Cal recordar que aquesta decisió s'emmarca en un pla de retallades contemplat de manera global per reduir costos, corregir duplicitats i eixugar el gran deute de la multinacional. Entre d'altres "mesures necessàries per garantir l'èxit de la farmacèutica catalana a llarg termini", durant les pròximes setmanes està previst que s'executin prop de 2.300 acomiadaments en les diverses plantes que la companyia té arreu del món.

Un moviment que, malgrat entendre la voluntat de disminuir despeses a partir de criteris organitzatius i econòmics, des dels sindicats no comparteixen. Tal com ha recordat la secretària general de CCOO del Grup Grifols, Anabel Pimentel, aquest dràstic plantejament arriba quan la multinacional acaba de tancar l'exercici del 2022 amb unbenefici net de 208 milions d'euros