1 de 10
Tribunals

Clara Ponsatí, detinguda

Un agent dels Mossos d'Esquadra de paisà comunica a l'eurodiputada de Junts la seva situació processal minuts després d'oferir una roda de premsa a Barcelona

Clara Ponsatí i l'advocat Gonzalo Boye, a plaça de Catalunya. | ACN
per Bernat Surroca, Barcelona | 28 de març de 2023 a les 18:18 |

L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha tornat aquest dimarts a Catalunya després de cinc anys d'exili. En una roda de premsa al Col·legi de Periodistes de Barcelona, la santcugatenca ha dit que la persecució dels exiliats ha estat "patètica però persistent" i ha evidenciat els límits de la democràcia espanyola. Pocs minuts després, ha estat detinguda per un agent de paisà dels Mossos d'Esquadra, quan es dirigia a l'oficina que Junts té al Born destinada a projectar la feina dels eurodiputats. La comunicació policial s'ha produït davant de la premsa. 


En la compareixença prèvia, Ponsatí ha explicat els motius que l'han empès a tornar. "Espanya dona via lliure als que volen perseguir l'estat de dret a Europa", ha afirmat. Ponsatí ha remarcat que la persecució no és contra ella, sinó contra els catalans, que sistemàticament pateixen una vulneració de drets a l'Estat. En aquest sentit, ha presentat un portal web -estatdedret.cat- que documenta les vulneracions de l'estat de dret contra els catalans en els darrers 20 anys.

"No he vingut a fer cap pacte, vinc a denunciar les vulneracions sistemàtiques de drets contra els catalans", ha afirmat Ponsatí davant d'una gran expectació. Ha evitat anticipar esdeveniments i ha reconegut que no sap si serà detinguda o no. Sobre ella pesa una ordre nacional de detenció controvertida, perquè el jutge Pablo Llarena manté que ha de ser detinguda tot i que com a eurodiputada manté la immunitat. És per això que Ponsatí ha advertit el jutge del Suprem. "L'ordre de detenció és il·legal i tinc immunitat a tota la Unió Europea, i el jutge Llarena no és competent. Si em detenen, haurà d'atendre's a les conseqüències", ha afirmat la dirigent independentista. 

 
I per què ha decidit tornar justament avui? "És el dia que m'anava bé", ha ironitzat. El cert és que des de fa tres mesos l'amenaça de presó ha desaparegut arran de la reforma de codi penal. Ponsatí s'enfrontava a un delicte de sedició, lligat a penes de presó elevades, però des del gener això ha canviat i s'enfronta a un delicte de desobediència, que no implica presó. "La meva tornada va lligada al fet que la persecució no implica presó", ha reconegut Ponsatí. En el moment que Llarena va adaptar el seu processament a la nova legislació, l'eurodiputada va començar-se a plantejar el retorn. "Contradiccions entre criticar el Govern i alhora beneficiar-me de la reforma del codi penal? No en veig cap, aprofito tots els espais de llibertat per al combat per la independència", ha reblat.


Ponsatí no ha escatimat crítiques cap al Govern de Pere Aragonès, que ha definit com una "eina de l'ocupació espanyola". De fet, el seu retorn és per denunciar la vulneració de drets i la passivitat de les institucions catalanes, i ha fet una crida a Europa perquè deixi de mirar cap a una altra banda. En relació amb el Parlament Europeu, ha admès certa decepció per com ha gestionat el cas dels eurodiputats independentistes, i per això no s'ha mostrat gaire optimista sobre què podria fer l'Eurocambra en cas de detenció. "No sé què passaria en cas d'hipotètica detenció", ha afirmat.
 

 

Participació