El «carsharing» arriba a Sant Cugat

De la mà de l'Ajuntament, la cooperativa Som Mobilitat ha activat un cotxe elèctric de lloguer i un punt de càrrega a l'aparcament del Monestir

Imatge del cotxe elèctric de lloguer a l'aparcament del Monestir
Imatge del cotxe elèctric de lloguer a l'aparcament del Monestir | Aj. de Sant Cugat
24 de març del 2023

El servei de lloguer de cotxes compartits aterra a Sant Cugat. L'Ajuntament i la cooperativa Som Mobilitat han treballat plegats per oferir a la ciutadania una opció de "carsharing" per fomentar una mobilitat més sostenible. Amb el suport de Promusa, s'ha arrendat una plaça d'estacionament i un punt de càrrega a l'aparcament del Monestir des d'on, a partir d'ara, els santcugatencs podran agafar i deixar un cotxe que permetrà donar resposta a necessitats puntuals d'aquell veïnat que no tingui un cotxe particular. 

La voluntat de la iniciativa és prioritzar la col·laboració entre els principals actors de la ciutat per transformar el model de mobilitat existent. D'aquesta manera, l'objectiu és racionalitzar l'ocupació de l'espai públic i els desplaçaments amb zero emissions. "Un cotxe compartit permet retirar de la via pública una dotzena de vehicles", ha exposat la responsable de comunicació de Som Mobilitat, Maria Medina.

Per la seva banda, la Comissionada per a l'Emergència Climàtica, Alba Gordó, ha celebrat que Sant Cugat finalment aculli aquest projecte. "Estem a disposició de totes les iniciatives que vulguin potenciar la mobilitat compartida a la ciutat", ha exposat la regidora republicana. Per ara, el servei només funcionarà amb un únic cotxe però en cas que la iniciativa tingui èxit, s'anirà augmentant la flota d'acord amb la demanda santcugatenca -per exemple, a Mataró ja hi ha nou vehicles en funcionament-.
 

I com funciona?


Doncs aquest servei està disponible per a totes les persones i organitzacions que esdevinguin sòcies de la cooperativa. La tramitació per ser-ne soci es pot fer a través del web www.sommobilitat.coop, fent una aportació única de 10 euros -retornables en cas de baixa-. El servei funcionar a través d'una app mòbil, amb la que podran llogar el cotxe situat a l'aparcament del Monestir; així com també de la vuitantena de cotxes de la cooperativa que estan repartits arreu del país. Pel que fa a altres poblacions vallesanes, el servei també està en funcionament a Terrassa, Sabadell, Rubí i Castellbisbal. 

A través de l'app, els socis podran reservar el cotxe per períodes concrets de temps que poden passar des d'hores fins a dies sencers; amb un cost ubicat al voltant dels 5 euros per hora. Ara bé, si un altre usuari ja havia registrat una reserva al calendari, aquesta s'haurà de respectar i deixar el cotxe a punt al lloc d'estacionament previst. 

Què és Som Mobilitat?


Som Mobilitat és una cooperativa de consumidors i usuaris, fundada el 2016, amb presència a diverses ciutats de Catalunya on la majoria dels seus usuaris no disposen de vehicle privat. A dia d'avui, l'entitat compta amb més de 3.600 socis i usuaris del servei de carsharing repartits en 85 vehicles d'una trentena de municipis.