Per què la rehabilitació de l'emblemàtica masia de Can Cabassa topa amb el rebuig veïnal?

El veïnat qualifica el projecte de "pelotazo" i que no respon a les necessitats urgents del barri

Imatge de la masia de Can Cabassa
Imatge de la masia de Can Cabassa | Wikicommons
21 de març del 2023

Fa mesos que el govern va presentar una iniciativa per rehabilitar l'emblemàtica masia de Can Cabassa -inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i qualificada com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL)- que alhora permetés "donar resposta a les necessitats del barri". Així doncs, el tripartit ha anat avançant en una modificació urbanística de l'àmbit per, a banda de garantir la conservació del patrimoni, contemplar també l'aprofitament de l'espai -d'uns 11.000 m2- per construir-hi una residència per a estudiants i una quinzena d'habitatges públics

No obstant això, des del primer moment la proposta va quedar constantment eclipsada pel frontal rebuig veïnal i s'ha acabat aparcant recentment fins al pròxim mandat. "Això de la Masia no passarà", ja va alertar amb contundència la presidenta de l'Associació de Veïns de Can Cabassa i Mas Gener, Magalí Robin, durant l'acalorat transcurs de l'últim Consell de Barri de Mira-sol. 

I aquesta fervorosa oposició, s'ha tornat a visibilitzar aquest dilluns durant l'Audiència Pública del ple de març. En la seva intervenció, Marlon Rojas, representant de l'AAVV, ha demanat que se suspengui la tramitació per la modificació del PGM davant d'un projecte que "no ajuda a preservar la identitat i el valor paisatgístic de la finca i que només té un únic beneficiari", l'inversor que construirà la residència d'estudiants a tocar de l'Hospital General de Catalunya. Un moviment que qualifiquen de "pelotazo" ja que, avisen, la propietat va comprar la masia per tres milions i ara la voldria vendre a l'Ajuntament pel doble. 

Amb el mateix to, Rojas ha carregat contra la "poca transparència i inusual celeritat" del procés mentre reivindica que s'abordin els "greus problemes" de l'entorn, com ara l'alta mobilitat en hores punta, l'excés de vehicles davant de la manca de places d'aparcament, la contaminació acústica i l'augment de robatoris al districte. Un escenari que, asseguren, només faria que veure's agreujat amb l'obertura d'aquest nou equipament.

"Interès públic"

Per la seva banda, des de l'executiu local, la tinència d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, ha defensat l'"interès públic" de la proposta que aconseguiria, al mateix temps, respondre a l'emergència habitacional de la població, urbanitzar l'entorn, disposar de nous espais verds i restaurar la masia. En tot cas, Duch ha insistit que el projecte es troba en una fase "molt inicial" i que estan disposats a revisar els futuribles usos de l'espai -destinat a la restauració i celebració de casaments fins al 2019- per garantir el màxim consens

Des de l'oposició, el portaveu de Junts, Josep Maria Vallès, ha dit que, com a projecte "rellevant" aprovar-lo a pocs dies de les eleccions no resultava idoni. Així doncs, es va acordar deixar el projecte al calaix per tornar-lo a revisar després dels comicis recollint l'opinió del veïnat afectat. Per la seva banda, el portaveu de Cs, Aldo Ciprian, ha considerat que hi ha hagut una manca de transparència per part de l'administració en tot el procés tal com, asseguren, també és el cas en el desenvolupament de Ca n'Ametller.