Missió: ressuscitar Esade Creapolis

L'Ajuntament de Sant Cugat considera que aviat es podria driblar la sentència judicial que limita els usos del parc empresarial i revertir la sobrevinguda fallida del complex

El complex de l'escola de negocis s'ubica a Sant Cugat del Vallès
El complex de l'escola de negocis s'ubica a Sant Cugat del Vallès | Creapolis
20 de març del 2023
Actualitzat a les 12:50h

Fa temps que l'Ajuntament de Sant Cugat dedica esforços per aconseguir fer ressuscitar Esade Creapolis. L'any 2021, una sentència judicial del TSJC va brandar una estocada mortal al parc empresarial que limitava l'ús de l'espai a estrictes fins acadèmics i formatius provocant, de retruc, la impossibilitat de continuar extraient un rèdit econòmic a les oficines de l'escola de negocis que nodria la viabilitat del complex amb un 80% dels ingressos provinents del lloguer de despatxos, l'organització d'esdeveniments i l'emprenedoria. Així el valor de Creapolis, ja tocat per la pandèmia, va enfonsar-se dels 32 a 14 milions d'euros afegint-s'hi unes pèrdues extraordinàries de 17 milions de l'últim exercici. Després d'aquesta fallida econòmica, la Fundació Esade va acabar quedant-se amb tots els actius immobiliaris del "gran hub empresarial" per 10 milions d'euros a través d'una subhasta pública. 

Davant d'aquest escenari, el govern local ha informat que fa mesos que ha estat treballant amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) un nou redactat normatiu perquè les administracions locals ostentin més autonomia a l'hora d'aprovar desenvolupaments d'" equipaments més complexos i amb major varietat d'usos". Tal com ha explicat la tinència d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, aquest canvi permetria que la potestat per replantejar aquesta mena de definicions urbanístiques -recollides en un "desfasat" Pla General Metropolità (PGM) de l'any 1976- passessin a mans dels consistoris.

Amb aquest moviment, el govern considera que aviat es podria revertir la sobrevinguda situació ocorreguda a Creapolis i poder recuperar part de la seva activitat empresarial amb una requalificació dels actuals usos dels terrenys. D'aquesta manera, s'aconseguiria driblar la sentència judicial nascuda arran d'una querella de la promotora immobiliària de Núñez i Navarro que s'emmarca en el conflicte històric amb l'Ajuntament de Sant Cugat pel desenvolupament bloquejat de Torre Negra.

Cal destacar que aquest canvi en el redactat competencial, també permetrà, entre d'altres, que el Casal de Mira-sol pugui acollir un bar o que la masia de Can Rabell esdevingui un nou centre d'emprenedoria de la ciutat.

Esade Creapolis està participat al 82% per la Fundació Esade i la resta està repartit entre la Generalitat, l'Ajuntament de Sant Cugat, l'associació local Sant Cugat Empresarial i Avançsa. Per contra, els deutes s'han contret amb l'Institut Català de Finances, CaixaBank, el BBVA, el Ministeri de Ciència i Innovació i amb la pròpia Fundació Esade.