1 de 10
Drets Socials

Sant Cugat es dota d'una guia per fer front als casos de maltractaments contra la gent gran

La tinència d'alcaldia de Drets Socials, Marco Simarro, afirma que són casos de "violència invisibilitzada, difícil de detectar i d’abordatge complex"

La tinència d'alcaldia de Drets Socials, Marco Simarro, durant la roda de premsa per la presentació de la guia | Aj. de Sant Cugat
per NacióSantCugat, Sant Cugat del Vallès, Catalunya | 15 de març de 2023 a les 18:13 |

L'Ajuntament de Sant Cugat, amb el suport de la Diputació de Barcelona i de l'entitat EIMA, ha presentat una guia per fer front als maltractaments que pateixen les persones grans. Un document que s'ha elaborat com a eina perquè el conjunt de professionals del municipi puguin gestionar i afrontar de manera coordinada les diferents situacions de maltractaments que poden afectar el col·lectiu de la gent gran.

La guia comença amb la definició de maltractaments i recull les diferents formes i senyals per estar alerta davant possibles casos. Tot seguit exposa els principals factors de risc i de protecció a tenir en compte, i posteriorment dona eines per la prevenció, detecció, avaluació i intervenció ja sigui des de les entitats com des de les institucions. La guia finalitza amb aspectes jurídics en el tractament d’aquesta problemàtica i, com a novetat, inclou un apartat sobre els maltractaments a les institucions.


En el seu redactat han participat diferents professionals dels serveis que acostumen a oferir atenció al col·lectiu i que són susceptibles de detectar o veure's abordats per una situació d'aquestes característiques: Ajuntament, Mossos d’Esquadra, CAP (Centres d’atenció primària de salut), Hospital Mutua de Terrassa, Centres sociosanitaris (Sant Llàtzer i Vallparadís), Residències/ Habitatge tutelat, Creu Roja, Amics de la Gent gran, SUARA (Empresa prestadora del servei d’atenció domiciliària municipal) i Televida (Empresa prestadora del servei de teleassistència).

Actualment, el consistori està planificant una sessió tècnica per presentar la guia als professionals dels diferents serveis i entitats involucrats. "Els maltractaments a les persones grans són un tipus de violència invisibilitzada, difícil de detectar, d’abordatge complex i que requereix d'una intervenció específica per part dels professionals. Per aquest motiu és molt important oferir eines que, des del treball conjunt, ajudin a evitar aquest tipus de situacions", ha sentenciat la tinència d'alcaldia de Drets Socials, Marco Simarro

 

Participació