El Consell Comarcal impulsa la presència de dones amb perfils tècnics i tecnològics

Es fan tallers i altres activitats arreu de la comarca

El Consell Comarcal impulsa la presència de la dona amb perfil tècnic i tecnològic al Vallès Occidental
El Consell Comarcal impulsa la presència de la dona amb perfil tècnic i tecnològic al Vallès Occidental | Cedida
Redacció
11 de febrer del 2020
Actualitzat a la 13:30h
La presència de dones en famílies formatives amb perfil científic tècnic i tecnològic és més baixa que en els homes. Per aquest motiu, el Consell Comarcal ha decidit impulsar la presència de la dona en les vocacions professionals amb perfil tècnic i tecnològic al Vallès Occidental coincidint amb el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència.

Segons dades de l’Observatori comarcal, les dones accedeixen en molta menor mesura a la Formació Professional (FP) que els homes i persisteix una marcada asimetria de gènere en la matriculació a especialitats formatives. Així doncs, des del Consell Comarcal, i en el marc del Pacte per la Reindustrializació, s’estan portant a terme diferents actuacions per impulsar la presència de la dona en les vocacions professionals relacionades amb la ciència i la tecnologia i també per impulsar l’ocupació de les dones en l’àmbit de la indústria. 

Un 23% de l'alumnat d'enginyeria són dones 

Al Vallès Occidental, durant el curs 2018-19, van cursar estudis postobligatoris 24.834 estudiants, un 51% dels quals eren dones. Les dones predominen al batxillerat (54%), sobretot en les àrees d’arts i humanitats. En canvi, són menys les alumnes que opten per la branca de ciències i tecnologia (44%).

El percentatge de dones matriculades a cicles formatius d’FPI (grau mitjà i superior) a la comarca (curs 2018 2019) varia molt en funció de les especialitats. Les dones representen menys d’un 10% de l’alumnat en cicles com: Informàtica i comunicacions, Electricitat i electrònica o Fabricació mecànica. Les dones però són ja un 47% en els cicles formatius de Química. 

Als centres universitaris, només un 23% de l’alumnat d’enginyeria i arquitectura són dones, mentre que a les carreres de Ciències socials i jurídiques són un 60%. L’àmbit de Ciències de la Salut sí que té una alta presència femenina, arribant al 71% de dones.

Despertant vocacions industrials als instituts de la comarca

El Consell Comarcal organitza diferents tallers als Instituts de la comarca per sensibilitzar l’alumnat al voltant de les vocacions industrials. Aquest curs 2019-2020 ja  han participat 700 joves en 28 tallers i hi ha previsió de realitzar 30 tallers més amb una participació d’uns 850 alumnes.

Durant el tallers s’incideix en el paper de la dona a la indústria i la ciència i es posen exemples de dones que han participat en la creació d’avenços tecnològics. També s’insisteix en les vocacions industrials i les possibilitats que ofereixen.

Val a dir que al qüestionari final de la primera fase dels tallers, quan es preguntava  a l’alumnat si es dedicarien en un futur a alguna professió del sector industrial o tecnològic,  només el 7% de les noies va respondre que realitzaria estudis o treballaria al sector tecnològic.

Nou projecte per formar  25 dones en situació d’atur per incorporar-les al sector industrial

Exposició Dona i indústria

La mostra  “A la indústria, on són les dones?”, promoguda pel Consell Comarcal, està recorrent la comarca amb la missió de sensibilitzar i informar sobre la presència de la dona a la indústria i despertar l’interès de les dones per a les vocacions de caràcter tecnològic.  La mostra consta de quatre grans eixos: la indústria 4.0, la situació actual de la representació femenina a la indústria, discriminacions per raons de gènere i sexe i el Pla d’Igualtat.

Actualment la mostra es pot veure a l’Escola d’Adults de St. Quirze on es preveu fer-hi  visites amb joves dels Instituts del municipi. El dia 14 de febrer s’hi farà la xerrada “Som iguals a la feina” per a un grup de Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI).

Els propers mesos l’exposició passarà per Santa Perpètua de Mogoda, Castellbisbal, Barberà del Vallès, Terrassa (Congrés Dona, Ciència i Tecnologia),  Rubí (Fira de l’FP) i Montcada i Reixac.