1 de 10
Patrimoni

Tessel·la a tessel·la: restauració de l'històric mosaic del «Paga-li, Joan»

L'objectiu és fixar-lo sobre un nou suport més lleuger i idoni per a la seva conservació en un espai públic

Imatge del mosaic del Paga-li Joan | Albert Canalejo - Aj. de Sant Cugat
per Sergi Baixas, Sant Cugat del Vallès, Catalunya | 2 de febrer de 2023 a les 11:11 |

Des de fa dos mesos, el taller del Teatre-Auditori està acollint les tasques de restauració de l'històric mosaic de ceràmica vidriada del "Paga-li, Joan". Una obra de l'artista Lluís Pallarès, datada del 1936, que mostra una parella de balladors del tradicional ball santcugatenc amb el vano i el ram. 
  Es tracta d'una peça de grans dimensions, fent 3 metres d'amplada i 1,7 metres d'alçada, que s'està restaurant tessel·la a tessel·la perquè pugui ser reinstal·lada a l'espai públic de la ciutat. A càrrec de la restauradora Gisela Bosom, els treballs s'allargaran durant els pròxims mesos fins que s'aconsegueixi acabar de separar el mosaic del seu suport de ciment portland, es consolidi i es faci la reintegració material i cromàtica necessària abans de fixar-se sobre un nou suport més lleuger i idoni per a la seva conservació. El cost, d'uns 18.000 euros, està sent assumit pel consistori.
 

Les tasques de restauració s'allargaran durant els pròxims mesos Foto: Aj. de Sant Cugat - Albert Canalejo


"Som molts els santcugatencs que entenem aquest mosaic com a símbol de Sant Cugat", ha relatat la tinenta de Cultura, Esther Madrona. "Fa molts anys que es va haver d'enretirar de la paret on estava i es va traslladar a un magatzem. Ara ha arribat el moment de restaurar-lo i buscar-li la millor ubicació perquè més gent se'l pugui fer seu", ha exposat la republicana sense acabar de definir el nou indret. 

Història del mosaic


1937 - El mosaic s'instal·la a la plaça dels Quatre Cantons. En concret, a la paret mitgera de la casa del carrer Santiago Rusiñol que confrontava a la plaça, de manera que formava part del paisatge. 


1976 - El plafó va ser traslladat a l'antic pavelló municipal a la Rambla del Celler, amb els treballs de restauració i adequació previs per part de Ramon Millet. 

1996 - El mosaic es trasllada a la nau que va ser seu de l'Esbart, al carrer de Sant Medir

2010- Arran de l'enderroc de l'edifici, el mosaic s'extreu sota la supervisió d'Ignasi Millet i es guarda al magatzem municipal sota la custòdia del Museu de Sant Cugat. 

 

 

Participació