Aquest dilluns, el
Consell de Ciutat va acollir la primera presentació pública de l'
Agenda Urbana de Sant Cugat. Un
nou espai de consulta, finançat a través dels fons NextGeneration,
que servirà de base per
definir les futures accions del consistori en tres grans eixos estratègics:
transició ecològica, qualitat de vida i innovació municipal.
"L'AU és molt més que un pla estratègic de ciutat; es tracta de
transformar l'organització interna de l'Ajuntament i de veure com
fer participar la ciutadania en la planificació del Sant Cugat a llarg termini.
Pensem avui la ciutat on volem viure demà", va exposar el tinent d'alcaldia de Presidència i responsable del nou òrgan,
Pere Soler, per tal de valorar aviat quines són les
fortaleses i deficiències del municipi de la mà dels
principals actors socioeconòmics de la ciutat.
"Quins són aquells projectes que ens engresquen i ens marcaran els pròxims anys, lligats a la sostenibilitat i al creixement d'igualtat d'oportunitats per a tothom", va remarcar el representant socialista acompanyat de l'alcaldessa
Mireia Ingla i el regidor de Participació Ciutadana,
Oriol Sánchez.
Què és l’AU?
L’AU és un marc de planificació estratègica, integral i participat, que defineix la visió de futur dels municipis, les línies d'actuació i els projectes prioritaris i en consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides i l’Agenda de Pobles i Ciutats de Catalunya 2050. En el cas de Sant Cugat representa una oportunitat per integrar les diferents estratègies sectorials de la ciutat i definir un projecte a llarg termini.
Metodologia
L’AU de Sant Cugat proposa una estratègia transformadora fonamentada en un procés d’avaluació, que inclou les fases d’anàlisi i diagnòstic, i defineix un marc estratègic i un pla d’accions.
La fase d’anàlisi ha servit per avaluar fortaleses i febleses del municipi en diferents àmbits com ara el territori, el model urbà, el canvi climàtic, la gestió dels recursos, la mobilitat, la cohesió social, els models productius, l’habitatge, la transició digital i la governança. Aquesta anàlisi DAFO ha permès, posteriorment, definir tres eixos estratègics: la transició ecològica, la qualitat de vida i el benestar de les persones, i la innovació i transformació municipal. La implementació d’aquests tres eixos estratègics es farà a través d’un pla d’acció, que comptarà amb el suport del Consell de Ciutat.
L’AU és un document en permanent revisió que l’Ajuntament continuarà treballant i modificant per adaptar-lo a les necessitats de cada moment.