Valldoreix clama per garantir el dret a vot del conjunt de la ciutadania

L'objectiu de la moció és evitar que es produeixin més situacions de discriminació entre la població

El president de l'EMD de Valldoreix, Josep Puig
El president de l'EMD de Valldoreix, Josep Puig | Sergi Baixas
26 de gener del 2023
Actualitzat a les 19:03h

L'EMD de Valldoreix insta a garantir el dret a vot -actiu i passiu- del conjunt de la ciutadania, independentment del seu origen. En la mateixa línia, la moció presentada per ERC-MES (i que ha comptat amb el vot a favor de Junts i la CUP) també exigeix que es desvinculin els drets de ciutadania de la nacionalitat i, en tot cas, vincular-ho a la residència reconeguda mitjançant l'empadronament. L'objectiu de la moció és arribar al Congrés dels Diputats i del Senat per evitar que es produeixin més situacions de discriminació entre la població.

Des de Junts i la CUP, han aplaudit l'essència de la moció; tot i assenyalar que la moció s'hagués pogut presentar amb major antelació. En clau particular, el vocal cupaire, Ferran Margineda, ha proposat construir una aliança política per evitar la "instrumentalització" del racisme per interessos partidistes.

Per la seva banda, la vocal del PSC, Susanna Casta, ha carregat contra una "moció perversa". "Si votes no, pots caure en un -isme; i si votes que sí, caus en una interpretació matussera del dret internacional", ha reblat la socialista defensant el seu vot en contra. "Estem d'acord a treballar per estendre el dret a vot, però des de la serietat", ha sentenciat Casta.

Un discurs -i sentit de vot- que també ha estat secundat per Cs. Malgrat estar d'acord amb "fomentar la participació democràtica, han brandat contra un text imprecís, erroni i que escapa de l'àmbit competencial de l'EMD". Per contra, el vocal taronja, José Miguel García, ha presentat una "proposta pràctica" que consistiria a sol·licitar incorporar al web municipal informació i assessorament perquè la ciutadania extracomunitària pugui conèixer els passos a seguir per poder participar als comicis municipals.