Sant Cugat avança en les pacificacions d'entorns escolars

L'Ajuntament referma el seu compromís a l'hora de convertir les escoles en "àrees de protecció de la salut de la infància"

Pacificació de l'accés a l'escola Collserola de Sant Cugat
Pacificació de l'accés a l'escola Collserola de Sant Cugat | Aj. de Sant Cugat
Redacció
24 de gener del 2023

El govern tripartit (ERC-PSC-CUP) referma el seu compromís per convertir els entorns escolars en "àrees de protecció de la salut de la infància", pacificant els espais i limitant el pas de vehicles motoritzats amb la intenció de fomentar una mobilitat sostenible

Una de les últimes accions de l'Ajuntament en aquesta direcció és la remodelació del recentment estrenat carrer Abat Escarré, a l'entorn de l'escola Collserola. Després de completar el carril bici i de tallar el carrer al trànsit, aquest mes de gener s’han finalitzat els treballs d’asfaltat i s’han posat elements d’urbanisme tàctic (pintura i jardineres) per crear nous espais per a l’alumnat i les famílies del centre educatiu.

"Els infants, joves i famílies de la ciutat mereixen poder accedir als centres educatius de forma tranquil·la i el més saludable possible. Modificar els entorns ha estat una prioritat realitzada molt acuradament, estudiant les possibilitats de cada situació on es troba el centre", ha reivindicat la regidora d'Educació, Pilar Gorina

Per altra banda, també s'han fet actuacions als voltants de l'escola Joan Maragall on es va optar per eliminar places d'aparcament mentre s'ampliava la vorera al passeig Sant Magí per guanyar espai per als vianants. A més, l'Ajuntament, l'AFA Margall i la direcció treballen conjuntament per implementar noves mesures per pacificar i millorar l'accessibilitat al centre escolar. 

També destaca la millora de les vies d'accés a l'escola Avenç pel Camí del Crist Treballador amb l'adequació d'un vial de vianants i la instal·lació de més punts de llum alimentats per plaques fotovoltaiques. 

A més a més, l’escola Collserola ha seguit els passos de l’escola Ciutat d’Alba, l’escola Pi d’En Xandri i l’escola l’Olivera/Mirada, que, després d’eliminar zones d’aparcament, reorganitzar el parking i restringir l’accés de vehicles motoritzats, han vist com l’alumnat i les famílies han guanyat nous espais segurs, convertits en una extensió dels centres educatius.

A l'Institut Leonardo da Vinci també es va fer un canvi del pas de vianants i de la parada del bus per garantir una millor accessibilitat dels estudiants al centre.

Reptes pendents


Pel que fa a l'escola La Floresta, després d’instal·lar uns semàfors a la carretera, una millora llargament demanada, s’ha aprovat un projecte, des del pont del Diari fins a la rotonda de la carretera de Vallvidrera (950 m), que facilitarà que infants i famílies puguin accedir a l’escola, a peu o amb bicicleta, de manera segura. La previsió és poder iniciar-la durant el primer semestre del 2023, amb una execució prevista de 8 mesos.

També està previst iniciar les obres de connexió del carril bici a les escoles Joan Maragall, Gerbert d’Orlach i Ciutat d’Alba, fruit dels pressupostos participatius; i finalment, també s'ha posat en marxa l'elaboració d'un projecte de remodelació de l'accés a l'escola Pins del Vallès i del Parc de Volpelleres.