Les okupacions delinqüencials i conflictives esquincen la unitat de vot del govern

Junts, PSC i Cs s'alien per lluitar contra aquesta "realitat" mentre ERC i la CUP retreuen "populisme i demagògia"

Imatge del moment de la votació de la moció de les okupacions
Imatge del moment de la votació de la moció de les okupacions | Sergi Baixas
16 de gener del 2023
Actualitzat a les 20:30h

Les "okupacions delinqüencials i conflictives" trenquen la cohesió de vot del tripartit. La moció de caràcter general presentada per Junts al ple de gener amb l'objectiu de declarar la guerra a aquesta "greu problemàtica" arreu del país ha esquinçat la unitat en el si del govern separant ERC i la CUP del PSC. Una de les poques vegades en què s'ha fragmentat el sentit de vot de l'executiu d'esquerres durant tota la legislatura, amb excepció d'aquelles mocions relacionades amb el procés independentista. 

Sota la premissa de "mostrar solidaritat" a aquells municipis del país afectats per aquesta "realitat", el principal partit de l'oposició ha defensat la presentació d'aquesta moció que, reconeixen, no resulta rellevant a Sant Cugat. L'objectiu, segons ha exposat el portaveu Josep Maria Vallès, és "pressionar" a les institucions competents perquè entomin les mesures necessàries per fer-hi front i "donar aixopluc als veïns". 

Des d'ERC i la CUP, han carregat contra una moció que "genera alarmisme, confusió i atia discursos perillosos" que tan sols, exposen, "fan fregar de mans a l'extrema dreta". Una proposta "populista" que en cap cas respon a la realitat santcugatenca i que només pot ser entesa, asseguren, com a "maniobra de màrqueting electoral". En aquesta línia, tant Esther Madrona com Marco Simarro han retret la "demagògia" que desprèn la moció -ja que en aquesta mena de casos els cossos policials ja actuarien d'ofici- mentre aposten per destinar més recursos en polítiques d'habitatge

Per contra, des del PSC, el portaveu i alcaldable Pere Soler ha reivindicat la necessitat d'abordar la situació i "no posar el cap sota l'ala". "És realitat que no és un problema greu a Sant Cugat, però és un problema que existeix i ens sentim còmodes amb la moció", ha remarcat el socialista per escudar el seu sentit de vot pel caràcter nacional de la moció. 

Fora del govern, l'altre partit de l'oposició, Cs, ha donat suport fútilment a la moció amb una crida a "deixar de blanquejar les okupacions que, en cap cas, ajuden a solucionar la crisi habitacional". 

Què diu la moció aprovada?


Des de Junts reclamen l'adopció d'eines per als Ajuntaments i comunitats de veïns -amb la pertinent modificació al Codi Civil de Catalunya- perquè es puguin iniciar els tràmits a l'hora de portar aquests casos als tribunals en cas que la propietat -sovint entitats financeres o fons voltors- no se'n faci càrrec de la seva expulsió i solucionar problemes de convivència, manca de seguretat i, fins i tot, aldarulls.

En aquesta línia, el text aprovat també aposta per l'expropiació d'aquests immobles desocupats i recuperats perquè siguin destinats a habitatge social. Finalment, amb una modificació a la Llei d'Enjudiciament Criminal, insten a la introducció d'una mesura que contempli un desallotjament exprés -en el termini màxim de 48 hores des de la petició cautelar- quan els ocupants no siguin capaços d'exhibir el títol jurídic que legitimi la seva permanència a l'immoble.