Llum al final de l'avinguda del Baixador

El ple de desembre de l'EMD ha aprovat inicialment el projecte d'urbanització de la via que tindrà un cost de 4,5 milions d'euros

Imatge de l'avinguda Baixador de Valldoreix
Imatge de l'avinguda Baixador de Valldoreix | Sergi Baixas
23 de desembre del 2022
Actualitzat a les 11:42h

L'avinguda del Baixadorentra en una nova fase. El ple de desembre de l'EMD de Valldoreix ha donat llum verda a l'aprovació inicial del projecte d'urbanització del tram 3 de l'avinguda del Baixador. Una passa endavant que permetrà avançar en la creació d'un "eix cívic, pacificat i verd" de 1.400 metres de longitud -entre el carrer d'Eivissa i el passeig de la Mariscota amb una superfície de 22.500 m2- en un format de plataforma única d'uns 14 metres d'amplada. 

El projecte, que també restringirà la circulació de vehicles al veïnat de la zona, té un cost previst d'uns 4,5 milions d'euros i presenta un termini d'execució d'obra de 20 mesos. Tot i això, abans de començar la licitació, encara faltarà acabar de detallar alguns serrells i definir quines seran les contribucions especials del veïnat per al finançament del reivindicat desenvolupament després d'aclarir quines seran les aportacions econòmiques de les administracions públiques. 

Així doncs, el govern de Junts per Valldoreix, després de diverses trobades amb l'Associació de Veïns i de fer marxa enrere a última hora amb l'annex referent a les alineacions -una línia vermella per l'AAVV que implicava l'expropiació de terrenys "aleatòria" de set finques de la zona- ha aconseguit desbloquejar el projecte.

Un desencallament que s'ha produït gràcies a l'abstenció en bloc dels partits de l'oposició (ERC-MES, CUP-PC, Cs i PSC) que han fet palès el seu malestar davant d'una modificació del projecte "in extremis" a través d'una esmena in voce al mateix ple. Així, denunciaven les "formes de fer a correcuita" del govern valldoreixenc que, a més, sospiten que podria propiciar una impugnació del decret per "qüestions de forma".

En aquesta línia, el vocal d'ERC-MES, Jaume Sanmartí ha demanat en un primer moment que es deixés el punt sobre la taula davant de la manca d'un informe tècnic actualitzat que justifiqués aquesta retirada de l'annex de les alineacions. "No es pot presentar una modificació d'aquestes característiques d'un dia per l'altre. L'oposició n'ha d'estar al corrent", ha criticat el vocal republicà. "En el fons podem estar tots d'acord, però cal que es facin les correccions necessàries per evitar posar en qüestió i en perill la legitimitat política de la institució", ha sentenciat demanant una actualització dels informes tècnics, encara que fos desfavorable per blindar els tràmits de "seguretat jurídica".

Malgrat les "advertències", la vicepresidenta i delegada del govern del projecte, Susanna Herrada, ha defensat que mai arribarà un informe tècnic favorable per part del cap d'Urbanisme perquè, ja en el seu moment, va incidir que la retirada del polèmic annex "anava en contra de l'interès general". Tot i això, i entenent que l'opinió del tècnic en cap cas és vinculant, l'equip de govern ha decidit imposar-se i eliminar unilateralment el punt malgrat el rebuig de l'expert de la casa. "Ja sé que ens l'estem jugant, però pensem que es tracta d'una qüestió política i estem procedint correctament", ha sentenciat Herrada assumint qualsevol conseqüència derivada. En aquest sentit, considera que no era necessari tramitar un nou informe perquè aniria en la mateixa línia que l'anterior.

Des del veïnat, present a la sala de plens, han arrencat en aplaudiments en veure el resultat de la votació. "Malgrat les diferències, tots heu demostrat que esteu al nostre costat", ha agraït el portaveu de l'AAVV, Sergi López, davant del desbloqueig que s'allargava des de feia més d'una dècada.