La Generalitat dona llum verda a la construcció del sincrotró Alba II

El complex, que s'ubicarà al costat del sincrotró Alba de Cerdanyola, es preveu que entri en funcionament de cara al 2031

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, a les instal·lacions del Sincrotró Alba
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, a les instal·lacions del Sincrotró Alba | Govern
Redacció
16 de desembre del 2022
Actualitzat a les 11:09h
Llum verda a Alba II. El Govern ha aprovat la cessió d'uns terrenys de 40.000 m2 per poder construir l'ampliació del sincrotró de Cerdanyola del Vallès. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha informat que la cessió, valorada en 14 milions d'euros, suposa un "primer pas" per desenvolupar una gran inversió de 120 milions d'euros al complex acordada a mitges entre els governs català i espanyol. 

Aragonès augura que l'ampliació de l'Alba, que es preveu que entri en funcionament de cara al 2031, "consolidarà Catalunya com a pol científic d'excel·lència internacional". Un complex amb un sincrotró de quarta generació que, assegura, permetrà al país ser més competitiu en la "recerca d'avantguarda" tecnològica, científica i de salut. Un "hub europeu" que permeti avançar en els camps dels assajos clínics internacionals, en la construcció de bateries i sistemes per reciclar-les i també en la fabricació de microxips.
 

Maquinària de l'accelerador de partícules del Sincrotró d'Alba Foto: ACN


Així doncs, ara el compromís de les administracions públiques és invertir 120 milions d'euros durant els pròxims vuit anys amb un finançament compartit per a les futures instal·lacions i en nova maquinària interior. A més, aquesta ampliació també permetrà augmentar la plantilla passant dels 200 treballadors actuals a oferir un centenar de llocs més de feina. 

"Necessitem incrementar la capacitat actual", ha reivindicat Aragonès destacant que l'Alba II permetrà aprofitar "molt més" la llum de l'accelerador de partícules que es va obrir les seves portes l'any 2010.