Els Pressupostos Participatius de Sant Cugat 2022-23: aquests són els 40 projectes guanyadors

La quarta edició ha apostat per impulsar una "mirada de barri" amb propostes més arrelades al territori

Els santcugatencs han pogut decidir el futur d'1,5 milions d'euros
Els santcugatencs han pogut decidir el futur d'1,5 milions d'euros | Sergi Baixas
15 de desembre del 2022
Actualitzat el 16 de desembre a les 17:23h

Més qualitat de vida amb millores a l'espai públic. Aquesta és la pedra angular que comparteixen la majoria dels 40 projectes valorats en 1,3 milions d'euros que han sortit guanyadors als Pressupostos Participatius 2022-23 de Sant Cugat

Un total de 3.270 santcugatencs han votat en la quarta edició dels pressupostos participatius, enguany, més arrelats que mai als barris. Aquesta mirada ha repercutit en una participació a l'alça del 4,34% del cens -el que suposa un petit augment respecte al de fa dos anys del 4,25%-. Tot i això, aquests continuen sent uns números molt inferiors als de la primera edició que van assolir una participació del 8,5% i que ha derivat en una "redimensió conjuntural" dels pressupostos acompanyada d'una retallada d'1 milió d'euros per oferir un "retorn més àgil" a la ciutadania en l'execució dels projectes. 

Tot i això, cal assenyalar que aquestes no són dades definitives perquè encara faltaria afegir les votacions dels innovadors pressupostos participatius destinats exclusivament a Infants i Joves que tindran lloc durant els mesos de gener i febrer.  

Des de l'Ajuntament, el regidor de Participació i Barris, Oriol Sànchez, ha valorat les dades "molt positivament". "Creiem que és una mostra que l'aposta que hem fet aquest mandat per potenciar la implicació del veïnat en la millora dels seus barris, l'arrelament de les propostes al territori i la feina dels consells de barri ha estat ben rebuda i engresca a la gent a participar", ha reivindicat el cupaire. 

En aquesta línia, el barri amb el percentatge de votants més elevat ha estat Les Planes amb gairebé un 17% de participació, seguit de La Floresta (8,3%) i Mira-sol (5,3%). Per contra, els districtes on menys s'ha votat són els del centre amb una participació mitjana que tan sols frega el 3,5%. 

Cal recordar que, pel que fa a la distribució econòmica, cada barri ha decidit sobre 216.000 euros, dels quals 200.000 euros seran per a projectes d'inversió i 16.000 euros per a propostes de pressupost ordinari. Un canvi respecte a edicions anteriors per compensar criteris de dèficits històrics, dotació d'equipaments i volum demogràfic.

Durant les pròximes setmanes, els consells de barri hauran de ratificar la llista dels projectes corresponents més votats i acabar d'ajustar els imports econòmics. Posteriorment, es crearan grups de seguiment de cada projecte oberts a la ciutadania per poder anar seguint la seva evolució fins que es faci realitat.

La llista dels pressupostos més votats: