La primera edició del Contracte Agrari de Collserola reparteix més de 67.000 euros

L'objectiu és reivindicar l'impacte que brinda l'activitat agrària al Parc amb una nova línia de subvencions

La Rural de Collserola
La Rural de Collserola | Sergi Baixas
S.B.
07 de desembre del 2022
Actualitzat a les 10:51h

La primera edició del Contracte Agrari de Collserola ha repartit més de 67.000 euros entre 17 de les 21 sol·licituds presentades per la pagesia de la serra. Unes subvencions anuals dotades amb més de 3.000 euros -o un import màxim de 5.000 euros per explotació- per "compensar econòmicament" els serveis que ofereix el sector i que, alhora, permetrà fomentar una millora de les pràctiques agroramaderes i una transició agroecològica al pulmó verd de Barcelona.

Aquestes ajudes econòmiques es destinaran a potenciar la sembra d'aliments autòctons -com el tomàquet Mandó-, el foment de la pastura, la protecció de les abelles o garantir l'ús eficient de l'aigua. A més, cal assenyalar que 17.000 euros d'aquesta primera edició també es destinaran a la instal·lació de tanques contra els porcs senglars

 La iniciativa compta amb un fons de 75.000 euros que ha estat aportat pel propi Consorci de Collserola (PNC) i els ajuntaments de Sant Cugat, Barcelona, Sant Feliu, Molins de Rei, Cerdanyola, El Papiol, Sant Just i l'EMD de Valldoreix.
 

L’ajut tindrà un import màxim de 3.000€ per sol·licitant Foto: PNC

Qui es pot presentar al CAC?

Es poden presentar totes aquelles persones físiques o jurídiques que realitzen activitat agrària professional a l'àmbit territorial del Parc de Collserola i l'espai funcional definit al PEPNat des d'abans de l'1 de gener del 2020. 

Pel que fa a les actuacions per optar a aquestes subvencions es valorarà:

- Biodiversitat: murs de pedra seca, talussos i marges; conreu de varietats locals i/o races autòctones; tinença de caixes d’abelles; tanques vives i marges de floració esglaonada; control biològic i confusió sexual.

- Tasques de prevenció d'incendis: neteja i poda; i pastura amb bestiar.

-Infraestructura agrària: rehabilitació, neteja i substitució de peces de patrimoni; restauració o instal·lació d'elements etnològics hidràulics; i compra i instal·lació d'energies renovables

- Aliments de qualitat: conversió i manteniment de la Certificació Ecològica de la Finca (CCPAE); i visites de col·lectius i voluntariat agrícola

- Fertilitat i aigua: incorporació a sòl agrari adobs locals dels municipis del Parc; i tècniques de disseny per a l'eficiència en l'ús de l'aigua

- Mosaic agroforestal: rotació de cultius, recuperació de parcel·les pel seu ús agrari; millora d'accessos a finques i reparació de camins; i tancament de parcel·les pel seu ús agrari.

- Impacte sociolaboral: assistència a cursos i jornades; dones treballadores; figura jurídica de l'Economia Social; i participació en una organització de productors. 

Amb aquesta iniciativa, el PNC vol reconèixer que l'activitat de la pagesia a Collserola resulta "fonamental" per la conservació del mosaic agroforestal, el paisatge i la biodiversitat; ja que aquesta garanteix una sèrie de serveis ecosistèmics que contribueixen a la salut de l'entorn natural amb, entre d'altres, el manteniment d'espais oberts per la prevenció d'incendis, la millora de la fertilitat del sòl o la provisió d'aliments de proximitat i qualitat.

El PNC exposa que aquests valors sovint queden "invisibilitzats", malgrat la "significativa aportació que fan a la societat i al medi i, de retruc, a l'estalvi monetari que això suposa en contraposició a la contractació pública per al manteniment i neteja d'espais forestals".