Arran encartella les seus d'ERC i PSC per la reforma «tramposa» del Codi Penal

Les joves activistes denuncien l'enduriment del delicte de desordres públics, "àmpliament aplicat a col·lectius dels moviments socials i militants d'organitzacions polítiques"

Imatge de la seu del PSC de Sant Cugat
Imatge de la seu del PSC de Sant Cugat | Cedida
01 de desembre del 2022
Actualitzat a les 11:37h

Les seus d'ERC i el PSC de Sant Cugat s'han despertat aquest matí amb una encartellada. L'acció, reivindicada per Arran, carrega contra la proposta de reforma del Codi Penal pactada entre el govern de Sánchez i els republicans catalans. Un movimet que preveu derogar el delicte de sedició endurint, a canvi, el de desordres públics i obrint la porta a penes de presó.

Una modificació que, segons Arran, perjudicarà especialment als col·lectius dels moviments socials i militants d'organitzacions polítiques. Malgrat coincidir en la derogació del delicte de sedició, consideren que s'està pagant un "preu molt alt" a patir d'una "reforma tramposa". A més, assenyalen que la introducció del supòsit d'intimidació comporta un alt grau de subjectivitat i d'interpretació.

En aquesta línia, les activistes han aprofitat per recordar quina seria l'afectació de la nova proposta del Codi Penal amb les joves de 8 Mil Motius. "Imputar-les desordres públics amb l'agreujant de vies ferroviàries, malgrat que la pena màxima es reduís de 6 a 5 anys, la pena mínima s'augmentaria d'1 a 3 anys. Què suposa això? Que en cas de sentència condemnatòria, la pena mínima que podria exigir un jutge seria de 3 anys, i no d'un, cosa que implicaria l'entrada a presó i eliminaria l'opció a les 7 santcugatenques de no entrar-hi si el jutge resolgués una condemna inferior a 2 anys", exposen preocupades.

Així doncs, l'organització juvenil qualifica la situació d'"especialment greu" davant d'un context creixent de crisi econòmica i social convertint-se en fets delictius l'obstaculització de vies públiques o l'entrada en instal·lacions o edificis, mostres de protesta emparades en el dret de manifestació. "Que els  governs i partits suposadament progressistes condemnin als moviments socials a assumir penes elevades per la defensa de drets socials i polítics només demostra la manca de progressisme i els interessos que defensen", han sentenciat. 
 

Imatge de la seu d'ERC Sant Cugat Foto: Cedida