La Xesca s'acomiada: «Toca tancar el projecte, necessitem agafar forces»

L'antic edifici on s'ubicava el casal de joves s'ha enderrocat per construir-hi una nova promoció de pisos

Imatge de l'interior de l'últim espai de la Xesca
Imatge de l'interior de l'últim espai de la Xesca | Roger Navarro
30 de novembre del 2022
"Avui, sis anys més tard, creiem que és el moment de tancar el projecte. No perquè no el creguem necessari, al contrari. Les premisses que ens van portar a obrir-lo la primera vegada continuen sent ben vàlides, però necessitem agafar forces per poder continuar endavant". Amb aquest missatge, el casal de joves de La Xesca s'acomiada de la ciutadania de Sant Cugat després de diversos intents fallits de trobar un nou espai.
 

Un comiat que coincideix amb l'enderroc de l'emblemàtic edifici "alliberat" de l'avinguda de Cerdanyola que havia acollit durant anys el casal autogestionat per construir una nova promoció d'habitatges. Un projecte social i cooperatiu que brollava amb la voluntat de donar continuïtat a l'estela dels ideals reivindicatius del casal de Torreblanca. "Ens van dir que no teníem res a fer, que Sant Cugat no seria mai una ciutat per nosaltres", relaten a través d'un vídeo publicat a les xarxes socials. 

Lluny d'acceptar-ho, i amb l'objectiu de combatre un "model d'oci consumista, alineant, classista, masclista i racista", van decidir organitzar-se per "donar resposta a tot allò que ens havien dit quera impossible". Així doncs, van decidir okupar un bloc que portava més de 10 anys buit perquè acollís la llavor de La Xesca al barri del Monestir-Sant Francesc. Quatre anys d'oferta alternativa a la privatització de l'oci convertint-se en un espai de trobada per a l'organització de xerrades, tallers d'autodefensa, concerts i assajos per a diferents activitats i lluitar contra la manca d'espais pel jovent.



"Sabem que anar a la contra, molesta; que generar alternatives al model capitalista, els espanta; que tot allò que atempti contra la riquesa d'uns pocs, fa nosa. I, per això, ens van fer fora", exposen carregant contra el "desallotjament encobert" que va experimentar l'entitat farà un parell d'anys després d'un incendi. 

La Xesca denuncia «muntatge policial» durant el desallotjament | Sergi Baixas Foto: Sergi Baixas


"Seguim. Convençudes que el que fem és el correcte i que les nostres vides són molt més importants que els seus beneficis. Amb la certesa que un dia guanyarem", esbitzen. "I a tots aquells que feu negoci amb les nostres vides, us recordem que si no ens deixeu somiar, no us deixarem dormir", sentencien fent una crida a continuar construint "trinxeres de resistència".