L'ATM es planteja prohibir l'accés de patinets a l'interior de trens i autobusos

L'incendi de la bateria d'un VMP a l'interior d'un vagó de FGC ha suposat un punt d'inflexió

Usuaris de Ferrocarrils de la Generalitat a l'estació de plaça Catalunya.
Usuaris de Ferrocarrils de la Generalitat a l'estació de plaça Catalunya. | Adrià Costa
Redacció
28 de novembre del 2022
Actualitzat a les 17:43h
Fa dues setmanes, la bateria d'un vehicle de mobilitat personal (VMP) va patir una sobrecàrrega i es va acabar incendiant a bord d'un vagó dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). L'incident va obligar a aturar el comboi enmig de les vies entre les estacions de Sant Boi i Molí Nou (Baix Llobregat), mentre els passatgers sortien a peu estossegant per la inhalació de fum. Malgrat la ràpida intervenció del maquinista que va extingir el foc amb un extintor, tres usuaris van haver de ser atesos a l'hospital de Sant Boi. 

Davant d'aquest episodi, que podria haver estat molt més greu, l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) va convocar una reunió d'urgència. Segons ha avançat La Vanguardia, l'ordre del dia era estudiar la prohibició dels patinets a bord de trens, autobusos i tramvies per qüestions de seguretat. Una mesura que ja es va aprovar l'any passat a Londres després de registrar dues explosions al metro de la capital britànica per defectes a la bateria de liti dels patinets elèctrics. Així doncs, està previst que durant els pròxims dies l'ATM s'acabi de pronunciar al respecte. 

Una prohibició que aniria una passa més enllà al plantejament d'estendre la reglamentació de l'entrada de bicicletes als VMP als Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). Aquesta recull la prohibició de bicicletes a primera hora del matí i durant la tarda -els moments de més demanda al suburbà-, per raons d'ocupació. En el cas de FGC, el personal també està autoritzat a limitar-ne el seu accés en funció de l'ocupació dels trens. Això sí, en ambdós serveis, aquesta normativa pot ser esquivada en cas de dur un model de bicicleta plegable.