Ciutat

VÍDEO | Així van sonar les primeres notes del nou orgue del Monestir de Sant Cugat

El bisbe de Terrassa va beneir l'instrument un cop finalitzades les tasques de restauració i renovació de l'instrument d'Estadella

Mossèn Emili Marlés amb l'orguener Jesús Ruiz, instants previs abans de despertar l'orgue | Cedida
per Sergi Baixas, Sant Cugat del Vallès, Catalunya | 23 de novembre de 2022 a les 16:21 |

L'orgue del Monestir de Sant Cugat ha despertat del tot! Després de 110 anys, el centenari instrument construït l'any 1912 per encàrrec de la Parròquia de Sant Pere d'Octavià al mestre orguener Gaietà Estadella ja sona amb tota la seva esplendor
  I és que en el seu moment, per motius econòmics, l'orgue va ser completat parcialment; deixant-lo coix, musicalment parlant. Malgrat el seu bon rendiment durant aquest temps, l'instrument només havia funcionat amb 506 tubs dels 1.014 inicialment previstos. Així doncs, molts dels tubs que s'observaven des de l'interior del temple, tan sols complien una funció estètica. Ara, amb les tasques de restauració que s'han allargat més d'un any, s'hi ha posat remei. 


Aquest passat dimecres, amb la benedicció del bisbe de Terrassa, Salvador Cristau, el Monestir escoltava per primera vegada un ampli ventall de notes musicals que no havien bufat mai encara pels tubs del majestuós orgue. Dos dels tres organistes de la Parròquia, Jesús Ruiz i Raúl Sanjosé, van ser els encarregats de "despertar-lo". La capacitat expressiva de l'instrument s'ha disparat exponencialment arran de la renovació i ara s'obre la possibilitat d'acollir futurs concerts.

A dia d'avui, el nou orgue ja sona a les misses de diumenge i durant les grans celebracions com ara casaments o enterraments. Tot i això, des de la Parròquia esperen ansiosos acabar de poder lluir l'instrument durant les festes de Nadal.


Cal recordar que, en la mateixa línia, el pròxim dissabte 26 de novembre també se celebrarà un segon esdeveniment d'inauguració amb un concert inaugural gratuït a les 20 h del vespre a càrrec del reconegut organista Juan de la Rubia, actualment considerat el millor de Catalunya.


 

Participació