Els Mossos investiguen un gran abocament incontrolat de pneumàtics al Parc de Collserola

El Consorci destina cada any més de 233.000 euros a la neteja dels espais públics, i una part important a la retirada d'aquesta mena de residus

Un abocament de pneumàtics de grans dimensions a Collserola
Un abocament de pneumàtics de grans dimensions a Collserola | PN Collserola
Redacció
18 de novembre del 2022
Actualitzat a les 18:12h
El Parc Natural de Collserola ha denunciat que el passat 4 de novembre, l'equip de guardes va detectar un abocament incontrolat de pneumàtics de grans dimensions, un fet que "malauradament es repeteix periòdicament a Collserola", i que genera greus impactes ambientals. Aquest abocament s'ha localitzat a l’antic crematori de Collserola, a la zona de Can Catà.

Des del Consorci del Parc Natural recorden que aquestes accions són infraccions ambientals greus i que poden constituir un delicte ecològic, i per això s'ha posat en coneixement dels Mossos d'Esquadra, que durant uns quants dies cercaran indicis per identificar els responsables. Fins que no conclogui aquesta investigació, no es podran retirar els residus.

Darrere de cadascun dels abocaments incontrolats - que el parc lamenta que no són "fets aïllats", sinó molt freqüents - hi ha una gestió i una investigació a la qual les administracions dediquen "grans esforços i recursos": cada any, el Consorci destina més de 223.000 euros a la neteja dels espais d'ús públic i una part "important" s'ha de dedicar a la retirada d'aquests residus.

Runes, mobles, residus amb fibra de vidre... són alguns dels materials que s'han trobat en els diversos abandonaments il·legals, que el Consorci recorda que els que els han produït han de portar-los a un gestor de residus autoritzat i pagar el cost del seu desmantellament i/o reciclatge. "El que passa massa vegades és que el productor dels residus els aboca al medi natural i s'estalvia el cost econòmic, però impactant greument sobre el territori", lamenten des del Parc de Collserola.
 
I és que aquests abocaments tenen conseqüències ambientals greus: poden afectar la fauna, contaminar el sòl i les aigües pluvials i freàtiques, poden ser el punt d'inici d'un gran incendi forestal... a més de suposar un gran impacte visual pel paisatge a les persones visitants del Parc.