Aturada «in extremis»: la justícia bloqueja l'inici de les obres de La Mirada

La jutgessa paralitza la construcció de l'escola fins que estudiï el recurs interposat pels ecologistes davant d'un presumpte "dany irreparable" a l'ecosistema

Imatge d'una manifestació ecologista per salvar el bosc de Volpelleres
Imatge d'una manifestació ecologista per salvar el bosc de Volpelleres | Sergi Baixas
14 de novembre del 2022
Actualitzat el 19 de desembre del 2023 a la 13:32h

Victòria ecologista "in extremis". Després d'un reguitzell de pronunciaments desfavorables als tribunals, el jutjat contenciós-administratiu núm. 10 de Barcelona ha aprovat aquest divendres la suspensió cautelar de l'aprovació definitiva del projecte de trasplantament d'arbrat i arbustos que havia de preparar el terreny per la construcció de la futura escola de La Mirada planejada a l'interior del bosc de Volpelleres.

Aquest recurs presentat per l'Associació per a la Defensa i Estudi de la Natura a Catalunya (ADENC) -i acceptat a les portes de l'inici de les tasques de tala i aclarida- es fonamenta en l'afectació mediambiental de les obres a l'ecosistema "sense possibilitat de reparació i suposant la destrucció definitiva de part de l'espai tal com se'l coneix". "Malgrat l'interès social en la realització de la construcció, en concret la instal·lació d'un centre educatiu, es sobreposa el dret a un medi ambient adequat", es llegeix en la resolució judicial.

Així doncs, aquesta suspensió cautelar implica una aturada completa de manera indeterminada en el calendari d'obres de construcció del centre educatiu fins que la jutgessa no es pronunciï al respecte. 

Des de les entitats ecologistes, en un comunicat han celebrat la notícia davant el context mundial de crisi climàtica i emplacen l'Ajuntament i la resta d'actors afectats a constituir una taula de diàleg per buscar una ubicació alternativa i "no haver d'esperar el pronunciament final dels tres judicis pendents -modificació de PGM, del projecte d'escola i del projecte de trasplantament- que poden comportar un retard d'entre 12 i 24 mesos, que és una situació que la comunitat educativa de La Mirada no hauria de suportar". 

Per la seva banda, l'Ajuntament ja ha avançat que presentarà un recurs d'apel·lació contra aquesta resolució judicial. Tanmateix, ha convocat una reunió d'urgència amb la direcció de La Mirada, l'AFA, l'ADENC i SOS Bosc Volpelleres per valorar les conseqüències de la interlocutòria i l'escenari actual. 
 

Resolució de les mesures cautelars interposades per l'ADENC by Sergi Baixas on Scribd