L'emblemàtic edifici de La Xesca, enderrocat

La immobiliària Culmia té previst aixecar-hi una promoció de 24 habitatges

El casal okupat de La Xesca, apuntalat
El casal okupat de La Xesca, apuntalat | Ajuntament de Sant Cugat
14 de novembre del 2022
Actualitzat el 01 de desembre a les 0:20h

L'emblemàtic edifici de La Xesca ja és una pila de runes. L'indret "alliberat", un referent clau en la història recent de Sant Cugat, està sent arrasat aquests dies per les implacables excavadores que tenen la missió de netejar la zona per, aviat, permetre aixecar una promoció de 24 habitatges a la cua de l'avinguda de Cerdanyola

L'any 2016, després de quedar buit per un possible cas d'aluminosi, un grup de joves va decidir okupar l'espai perquè acollís la llavor d'un nou casal autogestionat que naixia amb la voluntat de donar resposta a la manca d'espais pel jovent al barri del Monestir-Sant Francesc. Un projecte social i cooperatiu amb la idea de seguir l'estela dels orígens reivindicatius de l'any 2000 amb l'okupació del casal de Torreblanca.

Així doncs, durant els darrers anys, aquest col·lectiu juvenil va "omplir de vida" el bloc organitzant en el seu interior xerrades, tallers d'autodefensa, concerts i, fins i tot, classes de ioga. Quatre anys d'oferta alternativa a la privatització de l'oci respecte a un predominant "model consumista, masclista i alienant que no té en compte les nostres vides". Fins que va ser apuntalat. 
 

Les excavadores, enderrocant el bloc de l'avinguda Cerdanyola Foto: Sergi Baixas


I és que l'any 2020, el bloc va patir un incendi. Afortunadament, en el moment de l'incident no hi havia ningú a l'interior i no es van haver de lamentar danys personals, però l'edifici va quedar clausurat. Poc després, sota l'acusació de ser "desallotjats encobertament", l'Ajuntament va apuntalar totes les entrades a l'immoble apel·lant al risc de la seguretat arran de danys estructurals i possibilitat de despreniments

Un any més tard, els joves de La Xesca decidien okupar un altre espai buit al carrer Borrell per donar continuïtat al projecte del casal; però aviat també eren desallotjats. A hores d'ara, la Xesca continua sense seu física però el seu esperit persisteix. Al cap i a la fi, com el lema de la pròpia entitat proclama: "La Xesca són més que quatre parets".