Ja pots votar als pressupostos participatius 2022-23!

La quarta edició manté la "mirada de barri" i compta amb una nova partida per impulsar propostes pensades pels joves santcugatencs

Els santcugatencs podran decidir el futur de 1,5 milions d'euros
Els santcugatencs podran decidir el futur de 1,5 milions d'euros | Sergi Baixas
14 de novembre del 2022

L'Ajuntament de Sant Cugat dona el tret de sortida a una nova edició dels Pressupostos Participatius perquè la ciutadania pugui decidir -fins el pròxim 11 de desembre- en què s'inverteix una part del pressupost municipal. Enguany, però, la quarta edició arriba amb un parell de canvis de base

Malgrat mantenir-se la filosofia de "mirada de barri" per tal que els projectes resultants estiguin aterrats al territori i donin resposta a les necessitats detectades pel propi veïnat, els pressupostos participatius 2022-2023 sumen enguany 112 projectes en una bossa total d'1,5 milions d'euros. Una quantitat que s'ha vist retallada en 1 milió d'euros respecte a l'any passat, coincidint també amb la punxada de participació que ha anat caient esglaonadament del 8,4% de la primera edició a un 4,25% (uns 3.000 vots) en aquesta darrera.

Aquesta menor dotació econòmica, en paraules de l'exregidor de Participació Marco Simarro, respon a una voluntat de tirar endavant una "redimensió conjuntural" per reduir el número de projectes resultats i facilitar així la seva execució en els terminis establerts. Una modificació que permetrà oferir, asseguren, un "retorn més àgil" a la ciutadania. En aquest sentit, Simarro va remarcar que la pandèmia ha estat un dels principals responsables en l'endarreriment a l'hora de consolidar molts dels projectes aprovats en la passada edició.

Per altra banda, pel que fa a la distribució, cada barri decidirà 216.000 euros, dels quals 200.000 euros seran per a projectes d'inversió i 16.000 euros per a propostes de pressupost ordinari. Un nou retoc en relació amb l'edició anterior on s'observaven diferències entre els tres barris del centre i els perifèrics menys poblats (Mira-sol, la Floresta i les Planes). Des de l'Ajuntament apunten que la distribució dels diners correspon a criteris de dèficits històrics, dotació d'equipaments i volum demogràfic.

Tanmateix, una altra de les novetats és que també es reservarà una partida de 216.000 euros per a propostes pensades pels infants i joves de la ciutat. Així doncs, a partir del Consell d'Infants i Joves s'elaboraran uns tallers específics per impulsar les seves idees i fomentar la participació entre aquest col·lectiu poc interpel·lat.

Qui pot votar?

Poden votar totes les persones a partir de 14 anys empadronades a Sant Cugat. Com en l’anterior edició, les votacions es faran a nivell de barri: cada persona només podrà votar al barri on estigui empadronada. D’aquesta manera, es vol garantir que els projectes que s’acabin escollint responguin a les necessitats de cada zona.

Així doncs, la ciutadania podrà escollir entre les diverses iniciatives proposades pel propi veïnat fins a l'11 de desembre al portal decidim.santcugat.cat o trucant al 010 al telèfon d'atenció ciutadana.