Clam per aturar la imminent tala al bosc de Volpelleres

Un centenar de persones han respost a la convocatòria de les entitats ecologistes on s'ha demanat la constitució d'una taula de diàleg per buscar alternatives d'emplaçament per La Mirada

La manifestació ha aconseguit arreplegar un centenar de persones
La manifestació ha aconseguit arreplegar un centenar de persones | Sergi Baixas
11 de novembre del 2022
Actualitzat el 19 de desembre del 2023 a la 13:32h

Prop d'un centenar de persones han comparegut aquest divendres al matí a les portes de l'IES Leonardo da Vinci per protestar contra l'imminent inici de les tasques de tala i aclarida de l'arbrat per ubicar la futura escola de La Mirada. L'acte, convocat per la plataforma Bosc SOS de Volpelleres, ha comptat amb el suport de l'Associació per l'Estudi i la Defensa de la Natura (ADENC), l'Assemblea pel Clima i la Plataforma Animalista de Sant Cugat (PAS), entre d'altres. 

Sota les consignes "El bosc no es toca" i "Ajuntament, ecocida", els ecologistes han reclamat al consistori santcugatenc que constitueixi una taula de diàleg amb totes les parts afectades -acompanyada d'una moratòria de les obres de dos mesos- per estudiar les alternatives d'emplaçaments a l'abast abans que es consumeixi un "dany irreparable" contra l'ecosistema. 

Amb un crit a la resistència, la plataforma ha assegurat que les empreses encarregades per tirar endavant la tala d'arbres han mostrat el seu rebuig al projecte i s'han negat a executar-lo. "Són conscients que això no s'ha de fer", ha afirmat el portaveu de l'entitat local, Xavier Bona. Unes afirmacions que, a hores d'ara, no consten a l'Ajuntament i que aquest mitjà està treballant per tal de verificar-les. 
 

La manifestació ha circulat de punta a punta del bosc Foto: Sergi Baixas



Per la seva banda, el president de l'ADENC, Joan Carles Salla, ha criticat la paradoxa que suposa que no es pugui fer encabir l'escola en el seu indret original -en no respectar-se les franges de seguretat respecte a les vies del tren pel pas de mercaderies perilloses-, mentre que a la vora hi ha dos altres centres educatius, inclús més a prop, com l'escola Pins del Vallès o el mateix Leonardo da Vinci. "Cal limitar el pas d'aquest tipus de mercaderies a la nit perquè no coincideixi amb l'horari lectiu", ha proposat Salla com a solució assegurant que així es podrien compaginar ambdues realitats. En cas contrari, ha asseverat, caldrà optar per fer pagar el "negacionisme de l'Ajuntament" a través del litigi judicial

La manifestació, que ha travessat el parc, ha aconseguit captar la curiositat de diversos alumnes del Leonardo que es trobaven al pati. Els adolescents han escoltat amb atenció les reivindicacions dels ecologistes i alguns s'han acabat sumant als càntics i aplaudiments.