«Consell de Poble»: La Floresta vol ser més que un barri

Un nou òrgan participatiu amb major capacitat d'incidència en la gestió i usos de les polítiques que afectin el districte

Imatge d'un Consell de Barri de La Floresta
Imatge d'un Consell de Barri de La Floresta | TW
07 de novembre del 2022
La Floresta deixarà de ser un barri per passar a ser un poble. O, com a mínim, així quedaria sobre el paper. I és que l'Ajuntament de Sant Cugat, esperonat per un ampli consens veïnal i d'entitats, està estudiant la viabilitat jurídica d'explorar la creació d'un reglament que donés ales a un nou òrgan participatiu batejat com a Consell de Poble i que substituiria l'actual Consell de Barri.

Tal com explica Ramon Piqué en declaracions a NacióSantCugat, la idea naixia farà tres anys des de la Plataforma +Autogovern de la Floresta arran del "descontentament per la ineficàcia de l'actual consell" i el bloqueig legal d'esdevenir una nova Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) com Valldoreix. "La voluntat és aprofitar tots els marges de maniobra a l'abast per a ampliar els mecanismes de decisió del barri", reivindica Piqué com a un dels membres impulsors de la iniciativa. 

Aquest moviment, que comptaria amb el vistiplau del governi de Junts -Cs s'hi mostra en contra pels "privilegis" que això suposaria respecte a la resta de barris del municipi-, permetria eixamplar la capacitat de decisió de la comunitat florestana. Un model, sota la premissa de la descentralització, que estaria format per una presidència, una vicepresidència i un secretari (aquests tres escollits pel mateix veïnat coincidint amb les eleccions municipals per un mandat de quatre anys) i representants de les entitats i associacions locals.

Per ara, encara està per veure com s'acabarien de concretar les competències del futurible Consell de Poble, però, segons detalla el Cugatenc, en tot cas es descartaria la creació de qualsevol mena d'instrument administratiu amb personalitats jurídiques ni pressupostos propis. No obstant això, sí que s'estaria apuntant a una major incidència en la gestió i usos de la via pública, equipaments i les activitats culturals periòdiques -com la Festa Major- del barri; la priorització de les actuacions en manteniment, millora i neteja de la urbanització; i més capacitat de decisió en matèria de diversos àmbits com ara en educació, habitatge, sanitat, esport i medi ambient. Tanmateix, s'està valorant la possibilitat de sotmetre les decisions més importants a consultes populars per copsar el suport de les iniciatives entre la comunitat abraçant un model de democràcia directa.

En aquesta línia, l'equip de presidència seria l'encarregat i el responsable de convocar les sessions ordinàries i extraordinàries, se sotmetria al seguiment de l'actualitat que repercutiria en els interessos del barri i defensaria les propostes de consens sorgides del Consell del Poble. Tanmateix, aquest equip també comptaria amb la col·laboració d'un regidor de referència al barri que, designat pel propi govern santcugatenc, seria l'encarregat d'esdevenir l'enllaç directe amb l'Ajuntament. Des de l'entitat confien que la proposta s'aprovi abans de finalitzar el mandat.

Una crida transversal
Al gener del 2021, la Plataforma +Autogovern per a la Floresta va fer una enquesta a més de 270 florestans per recollir l'opinió veïnal respecte a la possibilitat de tenir una major capacitat de decisió en aquells temes que afecten directament al barri. El resultat va ser un 90% a favor. Pots consultar l'informe de l'enquesta a continuació. 
 

Informe de Resultats i Valoració de l'Enquesta de la Plataforma +Autogovern per a la Floresta by Sergi Baixas on Scribd