L'impacte de la violència masclista a Sant Cugat: 138 dones ateses aquest 2022

El perfil de les víctimes és el d'una dona de mitjana edat, amb fills, estudis mitjans o superiors, feina remunerada i de nacionalitat espanyola

El SIAD ha rebut enguany més atencions que mai
El SIAD ha rebut enguany més atencions que mai | Adrià Costa
Redacció
03 de novembre del 2022
Des de principi d'any (gener-octubre) el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l'Ajuntament de Sant Cugat ja ha atès 245 dones, de les quals 138 han estat per una situació de violència masclista. Aquestes xifres indiquen un augment del 34% respecte a l'any passat (103 dones ateses per violència masclista) i d'un 103% si es compara amb el mateix període pandèmic del 2020 (68 atencions). 

Segons l'entitat, la majoria d'aquests casos se situen en l'àmbit de la parella, però també se'n detecten en cercles familiars o laborals. Pel que fa al perfil de les víctimes, aquest és el d'una dona de mitjana edat, amb fills, estudis mitjans o superiors, feina remunerada i de nacionalitat espanyola

Tanmateix, també es desprèn que la violència psicològica està present en la immensa majoria de casos; així com la violència múltiple: aquella que no s'atura després de la separació sinó que continua i sovint s'agreuja quan hi ha infants pel mig. 
 

"Les dades d'atenció del SIAD ens segueixen mostrant com la violència masclista és un fet estructural que afecta de forma transversal les dones", ha remarcat la tinència d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Marco Simarro. "En els darrers anys veiem com les dades de dones ateses van augmentant, fet que reforça la idea que serveis com el SIAD són absolutament imprescindibles per poder atendre i acompanyar les dones que pateixen violència", ha afegit el cupaire. 

Malgrat tot, les dades també reflecteixen una petita reducció de dones ateses en centres sanitaris arran d'aquesta tipologia de violència passant de les 18 dones ateses l'any 2021 a les 16 l'enguany. En aquesta línia, també ha disminuït les denúncies per violència masclista al cos dels Mossos d'Esquadra passant de 43 a les 38 d'enguany. 

Més SIAD que mai

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones ha realitzat un total de 1.814 atencions aquest 2022, un increment d'un 84% respecte al mateix període de 2021, en què es van registrar 987 atencions. Per tipologies, les atencions més destacades en aquest període han estat els casos de violències masclistes, els conflictes familiars i els dols per divorcis i situacions d’angoixa.