ENQUESTA | Creus que l'okupació és un problema a Sant Cugat?

Vota i participa a l'enquesta de NacióSantCugat

Una persona en risc de vulnerabilitat en un pis okupat
Una persona en risc de vulnerabilitat en un pis okupat | Albert Alemany
Redacció
27 d'octubre del 2022
Les eleccions municipals del 2023 són a tocar i, per tant, els partits polítics comencen a esperonar els seus respectius cavalls de batalla. De fusta o de carn i ossos, un d'aquests equins -oblidat durant la major part del temps a l'estable- respon pel temut nom okupació. Com una de les bèsties de l'Apocalipsi sempre s'invoca amb força durant les campanyes electorals per certs sectors de la dreta. En el cas de Sant Cugat, darrerament s'ha pogut observar en els discursos de Ciutadans, PDECat -amb el suport de Junts-, Valents, Vox...

Realitat o mite? Pors infundades o fonamentades? A NacióSantCugat hem anat recollint periòdicament l'evolució dels domicilis okupats a la ciutat; a dia d'avui, situats en la norantena -el 0,27% del parc d'habitatge total del municipi-. I és que a partir de les xifres oficials de la Policia Local, sí que s'ha pogut observar darrerament un lleuger increment en el nombre de denúncies registrades de noves okupacions respecte als anys estrictament pandèmics; però, malgrat tot, les dades actuals són molt inferiors a fa, per exemple, cinc anys. En concret, l'any 2017 se'n van registrar 90, mentre que a l'any 2021, 51. La immensa majoria dels casos, efectuats per persones en risc de vulnerabilitat i en pisos buits propietat de fons voltors o d'entitats bancàries.

Confrontats amb aquestes dades, les formacions polítiques més bel·ligerants amb el fenomen okupa esgrimeixen que aquestes dades no són fidels a la realitat local, que hi ha molts més casos que no s'arriben a denunciar i que, en última instància, l'objectiu final és corregir aquesta sensació d'inseguretat, asseguren, àmpliament compartida per la majoria de la població. Una presumpta preocupació que no figura en els rànquings les últimes onades de l'Observatori Sociològic de Sant Cugat. I tu, creus que és un problema rellevant? Vota a l'enquesta!