La Muntanyesa Sud posa el crit al cel: «Ens juguem la vida cada dia»

Els veïns de la Floresta reivindiquen una urbanització "de mínims" en el seu entorn

Els veïns de la Muntanyesa Sud tenen por de patir més accidents per culpa de l'asfaltat
Els veïns de la Muntanyesa Sud tenen por de patir més accidents per culpa de l'asfaltat | Sergi Baixas
21 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 18:05h

"Fa uns mesos, el cotxet em va bolcar i el meu fill va caure a terra. Per sort, les mantes van aconseguir esmortir el cop". Aquesta és una de les temudes experiències que han viscut durant els darrers anys els veïns de la Muntanyesa Sud a causa del mal estat dels carrers. Motocicletes, bicis, gent gran... Asseguren que ningú se salva de l'amenaça del paviment deteriorat i lliscant d'aquest barri de la Floresta. "Ens juguem la vida cada dia", relaten desesperats. 

I és que, arran del perill latent, el barri va decidir recentment recollir més d'una vuitantena de signatures per reclamar a l'Ajuntament de Sant Cugat que arrangés urgentment els seus carrers. Una zona que, denuncia el florestà Leandro Jaroslavsky, sempre ha estat descuidada per part de l'administració local. Inclús al 2014, quan s'estava urbanitzant la majoria del barri, observaven impotents com el somiat arranjament es quedava a mig camí
 

El florestà Leandro Jaroslavsky, denunciant l'arranjament a mig tram de l'avinguda Piscina Foto: Sergi Baixas


Ja aleshores, els domicilis de l'1 al 45 de l'avinguda Piscina, del carrer de les Gràcies, del carrer de l'Esport i carrer Arbustos havien quedat exclosos de la urbanització. Els motius? El veïnat al·lega que no hi havia més recursos i, els més agosarats, s'atreveixen a sospitar que es tractava d'una despesa massa elevada per a una àrea poc gentrificada i, per tant, amb poc impacte polític. 

Però ara, el que més els ha molestat és que, malgrat la demanda històrica, tampoc han aparegut en el llistat del Pla d'Asfaltat d'enguany; un document valorat en 3 milions i que posarà a punt una seixantena de carrers de la ciutat. "Ens estan discriminant. Oi que nosaltres també paguem els nostres impostos com qualsevol altre santcugatenc? Doncs que l'Ajuntament faci els seus deures", denuncia la també veïna Saida Lanau reclamant una adequació de "mínims".

En primera instància, remarquen, aquesta adequació hauria de contemplar un canvi d'asfaltat d'acord amb els principis de seguretat vial. Per tant, exigeixen urgentment un nou paviment no lliscant que inclogui el soterrament de la xarxa de clavegueram i del cablejat i l'arranjament dels actuals despreniments de terres i sots per adequar un pas segur per a vianants. Posteriorment, ja sol·licitarien els canvis més "estètics" com ara la instal·lació d'un sistema d'il·luminació renovat, de bancs pels vianants i d'arbres que facin ombra.
 

L'estat d'un dels carrers de la Muntanyesa Sud Foto: Sergi Baixas


Després d'aparèixer i fer públics els seus reclams a l'Audiència Pública del ple de setembre, ara esperen que se'ls faci cas. En cas contrari, estan preparats: "Si no ens prenen seriosament, haurem de valorar tirar endavant accions més contundents fins que se'ns escolti". En aquesta línia, apunten que una opció que estarien contemplant seria tallar intermitentment l'accés als Túnels de Vallvidrera als matins. "Així no podem continuar", han sentenciat amb els braços entrecreuats.