Junts exigeix el traspàs de Rodalies-Renfe

El principal partit de l'oposició també portarà al proper ple d'octubre dues mocions per a la defensa del tercer sector social i del català

Els regidors de Junts davant de l'estació de Renfe de Sant Cugat
Els regidors de Junts davant de l'estació de Renfe de Sant Cugat | JxSTC
14 d'octubre del 2022

Junts (JxSTC) reclamarà des del ple d'octubre de Sant Cugat el traspàs de Rodalies Renfe a la Generalitat de Catalunya. Una cessió de la gestió per part del govern espanyol que, segons apunten, és "més urgent que mai davant dels reiterats incidents" derivats de "l'incompliment recurrent d'inversions" a la xarxa ferroviària catalana i del mal estat de les vies. 

Una "infrainversió estructural" en un servei bàsic que, asseguren, genera múltiples perjudicis als usuaris i evita el desplegament d'una alternativa de mobilitat sostenible real i de qualitat per a la població. "Ja és històric el greuge que l'Estat espanyol té amb Catalunya", ha reivindicat l'alcaldable de Junts, Josep Maria Vallès.

Per altra banda, JxSTC també reclamarà incrementar els recursos destinats a les entitats del tercer sector social de la ciutat. Així, el text de la moció insta a l'Ajuntament a publicar un llistat de tots els espais de comunicació propis i contractats pel consistori i cedir el 50% d'aquests espais al sector. Una iniciativa sota el lema "La cara social de Sant Cugat" que pretén impulsar, difondre i promocionar les entitats d'aquest sector davant l'empitjorament de la conjuntura econòmica que afectarà especialment als col·lectius més vulnerables. 

El català, en perill
Finalment, la tercera i última moció neix amb la voluntat de vetllar pel compliment i el desplegament del Reglament per a l'ús de la llengua catalana a l'administració local com a mesura per a fer front a la "situació d'emergència lingüística en què es troba el català arreu del territori i, en concret, a Sant Cugat". L'objectiu és fer un seguiment de l'aplicació del mateix i promoure futures polítiques lingüístiques des d'un punt de vista tècnic per impulsar-ne l'ús. 

En aquest mateix sentit, reclamen que, com a mínim, un 25% dels films projectats a Cinemes de Sant Cugat siguin en llengua catalana; així com en la majoria d'obres de la programació cultural del Teatre-Auditori