Sant Cugat, a la baixa: l'estat general de la ciutat cau a mínims històrics

L'Ajuntament ha presentat els resultats extrets del 45è Observatori Sociològic de Sant Cugat

Roda de premsa de la presentació del 45è Observatori Sociològic de Sant Cugat
Roda de premsa de la presentació del 45è Observatori Sociològic de Sant Cugat | Aj. de Sant Cugat
13 d'octubre del 2022
Actualitzat el 14 d'octubre a les 16:37h
Els santcugatencs valoren l'estat general de la ciutat amb un 6,57; la nota més baixa de l'històric de l'Observatori Sociològic. Així es desprèn dels resultats obtinguts a la 45a onada, elaborat a partir de 1.080 enquestes telefòniques aleatòries i estratificades entre el 6 i el 21 de juliol del 2022 a diversos veïns del municipi. Una nota de mínims que també es reprodueix en la valoració de l'actuació actual del govern i de l'alcaldessa Mireia Ingla, ambdós puntuats amb un 5,4

I és que segons l'informe, els veïns han valorat a la baixa tots els aspectes generals del municipi en relació amb l'última onada del febrer del 2022; ja sigui en les temàtiques de parcs i zones verdes; instal·lacions esportives; manteniment urbà; accés a l'habitatge; o seguretat ciutadana. Cal recordar que la mitjana històrica sempre s'havia mantingut estable al voltant del 7,3 fins a mitjans del 2021 que va començar a decaure.
 

Valoració dels aspectes generals del municipi Foto: Observatori Sociològic de Sant Cugat


"Les dades són les que són i no ens n'amaguem", ha reconegut el nou regidor de Participació i Barris, Oriol Sánchez, davant aquest empitjorament general tot i reivindicar la feina feta des de l'Ajuntament en un "mandat difícil" com a institució més propera a la ciutadania. En aquesta línia, el cupaire considera que cal entendre que aquestes notes s'emmarquen en un context pandèmic i d'arrencada d'una nova crisi econòmica. Amb tot, però, admet que el govern local s'imposa "deures" per "posar més èmfasi i explicar millor allò que fem". 

Pel que fa als principals problemes de la ciutat, els santcugatencs apunten a la mobilitat (24%); a la neteja de carrers (22%) i a l'accés a l'habitatge (19%). També destaca l'increment de la preocupació en seguretat ciutadana (13,6%), malgrat que les dades del balanç delinqüencial de l'últim any siguin correctes. "Des de l'Ajuntament hem d'informar i rebatre aquestsalarmismes injustificats que atien algunes formacions polítiques de la ciutat", ha esgrimit el regidor respecte a unes sensacions veïnals a l'alça que no s'emmirallen amb la realitat.

Entre d'altres, en l'informe també destaca que tan sols la meitat de la població coneix de l'existència de l'Oficina Local d'Habitatge o de l'Oficina Jove, i tan sols un quart del Servei d'Atenció Integral (SAI) pel col·lectiu LGTBI. "Elaborarem una guia per difondre aquests equipaments i encoratjar el seu ús posant-los en l'agenda política", ha assegurat Sánchez amb la voluntat de pal·liar aquesta manca de coneixement de la població i informar la ciutadania dels seus drets. 

Les dades positives
Per altra banda, la ciutadania continua molt satisfeta de viure a Sant Cugat -amb una nota mitjana d'un 8,1- i ofereix les millors notes la gratuïtat de les places d'Infantil 2 a les escoles bressol municipals (8), de la creació del bitllet de FGC reduït per a pensionistes (7,6) i l'organització de la Festa Major (7,3).

Pel que fa a la valoració dels serveis municipals, el Teatre-Auditori continua sent el més ben valorat (8) seguit del Servei d'Atenció LGTBI (7,5) i del Museu de Sant Cugat (7,5).  

També resulta destacable la pèrdua de confiança gradual amb el conjunt de les institucions del país -tan sols l'Ajuntament aprova amb un 5,5- i el suspens general de tots els partits polítics locals: Junts (4,8); ERC (4,7); PSC (4); CUP (4) i Cs (2,4). 
 

45a Onada Observatori Sant Cugat Juliol 2022 by Sergi Baixas on Scribd