Sant Cugat promou la cuina sostenible als restaurants de la ciutat

L'Ajuntament ha organitzat una sèrie d'activitats pedagògiques en el marc de la primera edició de la Setmana de l'Alimentació Conscient

Tallers, xerrades, taules rodones, visites a finques ecològiques...
Tallers, xerrades, taules rodones, visites a finques ecològiques... | Pere Fontanals
Redacció
11 d'octubre del 2022
Actualitzat a la 13:09h

L'Ajuntament de Sant Cugat ha organitzat la primera edició de la "Setmana de l'Alimentació Conscient" -que se celebrarà del 15 al 27 d'octubre- en el marc de l'estratègia municipal per sensibilitzar la ciutadania i avançar cap a una ciutat saludable i defensora del clima. 

Així doncs, el consistori ha presentat una sèrie d'activitats per reflexionar sobre la importància d'impulsar accions que promoguin una alimentació conscient, l'adopció de pràctiques sostenibles a les cuines domèstiques i de restaurants i conèixer el treball de les finques d'agricultura ecològica del municipi. 

"Amb aquesta Setmana fem una aposta forta per començar a posar damunt la taula el debat de l’alimentació. Els usuaris cada vegada són més conscients de decidir què compren i ara volem fer un pas més per acompanyar la restauració per fer un canvi cap a una alimentació més conscient", han apuntat la tinenta d'alcaldia de Promoció Econòmica i Comerç, Elena Vila, i la Comissionada per l'Emergència Climàtica, Alba Gordó

El programa:
 
Tallers i xerrades de professionals de la cuina i restauració: SlowFood ofereix dues activitats de “showcoocking” adreçades especialment a cuiners i cuineres de Sant Cugat, amb la participació d’experts de la cuina: Susana Aragón (restaurants CèNTRIC gastro; ONA nuit), Mariano Martínez (Associació de Gastronomia i Turisme), Sergi de Meià (Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica) i Daniele Rossi (restaurant Rasoterra Bistrot). Es faran a l’espai Txocu els dimarts 12 i 25 d’octubre a les 18h. També ofereix dues xerrades sobre restauració sostenible adreçades especialment a responsables de restaurant a càrrec de Sergio Gil (Fundació Restaurants Sostenibles; UB; Basque Culinary Center) i Òscar Teruelo (CèNTRIC gastro; Associació Gastronomia i Turisme) els dimecres 19 i 26 al mateix espai Txocu a les 18h. Un cop prioritzada la participació del col·lectiu de treballadors/res de la restauració, aquestes activitats quedaran obertes a tothom fins a esgotar les 30 places d’aforament.

Les inscripcions s’han de fer a través del web decidim.santcugat.cat i posteriorment es confirmarà la disponibilitat de plaça.

Visites a La Rural de Collserola i a l’exposició “Menja, Actua, Impacta”: La Rural de Collserola és una cooperativa jove, que –com l’Ortiga a can Monmany ja fa més temps- treballa des de fa uns anys a la falda de Collserola, a Valldoreix. Participa de l’associació Collserola Pagesa i del programa del Parc Natural “Alimentem Collserola”, i són proveïdors de diverses escoles de Sant Cugat. L’empresa local de menjadors Paidos participarà en la visita i junts explicaran també aquesta experiència (15 d’octubre d’11 h a 13 h). L’Ajuntament també anima a visitar l’exposició “Menja, Actua, Impacta” que s’ha elaborat en el marc de la capitalitat mundial alimentària de Barcelona al local de Fundesplai al Prat del Llobregat: https://menjaactuaimpacta.org/. Es tracta "d’un viatge de descoberta del gran impacte que el sistema alimentari actual té sobre la salut de les persones i del planeta". L’Ajuntament convida als grups de cuina d’FP i PFI del municipi per anar-hi el dia 27 d’octubre i a la resta de la població l’anima a anar-hi i no perdre’s aquesta exposició.

Taula rodona sobre els impactes ambientals del sector agroindustrial i les alternatives que passen per la cuina: la Maria Nicolau és cuinera i autora del llibre “Cuina! o barbàrie” i el Robert Savé és investigador i coordinador de viticultura a l’IRTA. Tots dos explicaran l’impacte de la indústria agroalimentària en el clima i com avançar cap a la sobirania alimentària a través de les polítiques i de la cuina (21 d’octubre a les 18 hores a la Casa de Cultura).

Totes les activitats són gratuïtes. Cal inscripció prèvia al portal web decidim.santcugat.cat (algunes activitats tenen les places limitades).