1 de 10
Maltractament policial

Declaren sis agents de la policia espanyola per maltractaments al noi de la dessuadora taronja

El TC investiga la denúncia del jove santcugatenc sobre les presumptes males praxis policials en la càrrega, detenció i custòdia en el marc de les protestes post-sentència de l'1-O

Moment de la detenció del menor a la Via Laietana. | Martí Albesa
per Sergi Baixas, Sant Cugat del Vallès, Catalunya | 4 d'octubre de 2022 a les 18:12 |

Sis agents de la Policia Nacional han estat citats a declarar aquest dilluns al Jutjat d'Instrucció núm. 11 de Barcelona com a investigats per un presumpte delicte de maltractaments durant la càrrega, detenció i custòdia de Guillem Padilla; el jove viral de la dessaudora taronja arrestat mentre guardava un paquet de clínex a la motxilla a Via Laietana en el marc de les protestes post-sentència de l'1-O. Una retenció amb cops, insults i vexacions, tal com va relatar ell mateix. Cal assenyalar que es tracta del mateix jutjat que inicialment va inadmetre la querella per tortures del santcugatenc, tot i que es va veure obligat a reobrir la causa després de la resolució del Tribunal Constitucional que va admetre que no s'havien practicat les diligències pertinents i va ordenar esclarir els fets


Durant el judici, tres dels agents han assegurat que no van observar de primera mà els fets. No obstant això, els altres tres sí que van reconèixer haver practicat la polèmica detenció. Sorprenentment, un dels agents que se li va tirar a sobre, amb placatge inclòs -tal com es veuen en les imatges- ha defensat que va caure a terra en "xocar" contra el noi. Una declaració que, segons fonts judicials, hauria deixat estupefacte al propi magistrat davant l'evidència de les proves gràfiques. 

Per altra banda, durant l'interrogatori, l'agent encarregat de custodiar la motxilla del jove santcugatenc va afirmar que a l'interior va localitzar ampolles i un ganivet -aquest últim objecte, mencionat per primera vegada en tota l'odissea judicial d'en Guillem-. Unes declaracions que, de totes maneres, topen amb la prèvia absolució del Jutjat de Menors en constatar que no quedava acreditat que en Guillem fos autor de cap delicte de desordres públics.


Tanmateix, durant el judici, els agents policials també han asseverat que, abans de ser arrestat, el jove va tirar objectes i, fins i tot, "àcid"; unes afirmacions sense proves i que, una altra vegada, topen amb les imatges enregistrades que han indignat a la seva advocada d'Alerta Solidària, Norma Pedemonte.

"Màxima desconfiança"


"Aquest procediment és una mostra evident, i encara força exitós, de com n'és de difícil empènyer endavant una causa en què els denunciats són els agents de l'autoritat i no pas un manifestat", llegeix l'organització antirepressiva de l'Esquerra Independentista. "La velocitat de creuer per jutjar en Guillem contrasta amb la lentitud i els entrebancs que es pateix per arribar a jutjar els policies", remarquen després de més d'un any d'espera.

Així doncs, i en la mateixa línia, insisteixen en la seva "màxima desconfiança" respecte al sistema judicial espanyol; així com en els mecanismes interns de control, sanció i depuració de les males praxis als cossos policials. "No defallirem, insistirem i abolirem per sempre l'abús policial", sentencien en el comunicat. 
 

 

Participació