Collserola crea «zones de vora» per protegir la Serra

L'objectiu és fer més reconeixibles els límits del parc natural i impulsar projectes per a la seva restauració i renaturalització

El Parc Natural de Collserola
El Parc Natural de Collserola | DIBA
Redacció
03 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 17:22h

El Consorci del Parc Natural de Collserola reivindica la creació de les "zones de vora" per a la protecció de l'ecosistema. Uns espais, que s'inclouen en el nou Pla Especial de Collserola (PEPNat), per delimitar els sectors adjacents a la Serra que constitueixen els punts de contacte fronterers entre el teixit urbà i l'entorn natural del pulmó verd de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Així doncs, aquestes "zones de vora" neixen amb l'objectiu de potenciar la connectivitat ecològica del Parc per tal de preservar-ne la biodiversitat i maximitzar els serveis ecosistèmics. A més, alhora també incentiven la reducció del risc d'incendi en el punt de contacte entre la ciutat i l'espai natural; la minimització de l'impacte de les construccions; i l'avanç en la consolidació i impuls d'espais lliures i corredors verds per aconseguir reduir la pressió demogràfica i descongestionar l'interior del parc. 

En aquesta mateixa línia, cal recordar que el PEPNat estableix directius i recomanacions, tot i que no existeixi una normativa que ho reguli per llei; és a dir, es fan una sèrie de propostes que no són d'execució obligada i tampoc tenen pressupost assignat.

Entre aquestes, més enllà de proposar projectes estratègics i la millora, neteja i desmantellament d'estructures existents, també s'inclou la definició d'accessos i senyalitzacions del Parc (també fites i tancaments) per tal de fer més reconeixibles els límits i impulsar la seva restauració i renaturalització.