Míriam Ruiz-Ruano, guanyadora del 1r Premi d'Assaig Jove «Pensar Més»

L’autora ha estat premiada per l’obra “L'autor que mira de reüll: La tradició a la literatura moderna i postmoderna”

Míriam Ruiz-Ruano Rísquez guanya el 1r Premi  d’Assaig Jove “Pensar més” – Memorial Gabriel Ferrater
Míriam Ruiz-Ruano Rísquez guanya el 1r Premi d’Assaig Jove “Pensar més” – Memorial Gabriel Ferrater | Cedida
Redacció
29 de setembre del 2022

Míriam Ruiz-Ruano ha estat guardonada aquest matí amb el1r Premi d'Assaig Jove "Pensar més" - Memorial Gabriel Ferrater. L'autora, professora de literatura comparada de la UAB, ha estat reconeguda per la seva obra "L'autor que mira de reüll: La tradició a la literatura moderna i postmoderna".

El jurat del certamen, nascut amb la voluntat de promoure l'escriptura i el pensament crític entre els joves interessats en qualsevol branca del saber, ha valorat l'estil assagístic d'un volum "molt ben escrit, el qual està integrat per diferents capítols en que s'ofereixen lectures diverses i riques, enginyoses i innovadores, sobre obres canòniques de literatura catalana i estrangera". 

Un volum que pretén mostrar com els escriptors contemporanis han hagut de mirar de reüll el que havien fet els seus predecessors, i com cada creador ha recuperat algun aspecte, obra tema o gènere de la tradició, i li ha estat útil per ser diferent, crític, original..., modern. En aquest sentit, la diversitat de propostes i enfocaments aborda la influència dels autors antics sobre les obres contemporànies, o del món de la literatura sobre el cinema o els dibuixos animats.

La guanyadora ha rebut un premi de 6.000 euros en concepte d'avançament sobre els drets d'autor i l'edició de l'obra per part del Servei de Publicacions de la UAB.

Qui és Míriam Ruiz-Ruano?

Graduada en filologia catalana per la UAB, és professora de literatura comparada en aquesta mateixa universitat, on també va cursar el Màster d’Estudis Avançats en Llengua i Literatura Catalanes i el de Literatura Comparada i Estudis Culturals. Actualment està acabant la seva tesi doctoral sobre els processos de canonització d’Ausiàs March als segles XIX i XX.

Ha publicat articles sobre aquest poeta en revistes catalanes com Els Marges i La Lectora i també internacionals, com la nord-americana Caliope. És autora del volum Vós i jo entre els antic. Fonts i influències de la literatura catalana medieval (Premi València Nova d’Assaig 2020 de la Institució Alfons el Magnànim) i coeditora de la miscel·lània Teixir xarxa, fer camí: Aportacions presents al futur de la catalanística de l’Associació de Joves Investigadors en Llengua i Literatura Catalanes.