Les reivindicacions de SOS Bosc de Volpelleres, a l'audiència pública de Sant Cugat

El tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, defensa la compatibilitat dels projectes de construcció de l'escola i mantenir la biodiversitat del bosc

Diverses persones protesten al ple per salvar el bosc de Volpelleres
Diverses persones protesten al ple per salvar el bosc de Volpelleres | YT/Cugatmèdia
Marta Casas
20 de setembre del 2022
Actualitzat a les 14:51h
"Com compensaran la destrucció dels 14.000 m2 del bosc de Volpelleres, la pèrdua de tot un ecosistema i la d'un connector biològic entre parcs naturals protegits?". Aquesta és la pregunta, resumida, que van adreçar els representants de la Plataforma SOS Bosc Volpelleres a l'audiència pública del ple d'aquest mes de setembre a Sant Cugat. 

Un portaveu de la plataforma, Xavier Bona, va concretar les inquietuds dels ecologistes, que com cada dilluns es van concentrar davant de l'Ajuntament coincidint amb la celebració del ple municipal del mes de setembre. Bona va recalcar que ens trobem "en temps d'emergència climàtica", però que, tot i això, es perdrà tot un ecosistema, que "trigarà dècades a recuperar-se, però quan la pertorbació és permanent amb les construccions, tales i aclarides, la hiperfreqüentació, els pesticides, l'excés lumínic..." faran que aquest espai arribi a un punt de "no retorn", va lamentar.

En aquest sentit, la plataforma demana una actuació que consisteixi a ampliar l'espai natural i no aprimar-lo i fragmentar-lo, provocant la pèrdua de connectivitat. "Caldria massa temps perquè la natura es recuperés i tornés a l'estat de maduresa actual", adverteix Bona. El deute temporal i en emissions de carboni seria massa elevat per arribar als objectius que s'han marcat per a l'any 2030 i 2050, afegia, cosa que "no té compensació possible" per a la salut o la biodiversitat. 

Segons la plataforma, la situació actual es permet gràcies a una llei de 2015 que no demana que es facin declaracions d'impacte ambiental, i és en això que s'escuda el govern municipal per tirar endavant la construcció de l'edifici. En canvi, la legislació vigent sí que hi obligaria: "Per què se salten les lleis?", va etzibar el portaveu de SOS Bosc de Volpelleres. 

Francesc Duch, tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, va contestar que la decisió municipal de tirar endavant l'escola "va ser complicada", però va qüestionar la certesa d'algunes de les dades que la plataforma, en veu de Xavier Bona, fa servir per a les seves argumentacions contra el projecte. Així, Duch va dir que l'escola i el pati ocuparan un espai de 5.838 metres quadrats de l'actual terreny qualificat d'espai lliure, i va negar que afectés un espai de ribera. També va defensar que amb la construcció de l'escola es pot mantenir l'espai que fa de connector ecològic, fins i tot "millorar-lo".

"Estem fent una feinada ingent en paral·lel a la construcció de l'escola: desclassificarem una part del territori que encara avui consta com a equipament, i, per tant, edificable, de més d'11.000 metres quadrats", va continuar Duch després dels retrets d'alguns dels assistents. També va argumentar que es farà un projecte de trasplantament de les espècies que hi ha en aquesta àrea, i un treball amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona per definir la restauració de l'espai que ha quedat erm després de la tala al voltant de l'institut Leonardo da Vinci, entre d'altres.

Altres notícies que et poden interessar