«Conèixer i ésser coneguts!»: l'exposició que explica l'orígen de l'acció exterior catalana

La mostra, inaugurada aquest matí per la consellera Victòria Alsina, es podrà veure fins al 30 de desembre a l'Arxiu Nacional de Catalunya

El fons de Puig i Cadafalch, base de la mostra, va ser redescobert el 2006
El fons de Puig i Cadafalch, base de la mostra, va ser redescobert el 2006 | Govern
Redacció
12 de setembre del 2022
Actualitzat el 13 de setembre a les 15:43h
L'Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat, acull des d'aquest dilluns l'exposició Conèixer i ésser coneguts! Josep Puig i Cadafalch i els orígens d'una diplomàcia de la Catalunya autònoma (1917-1923), basada en un fons de Josep Puig i Cadafalch que es va redescobrir l'any 2006.

La mostra, que es podrà visitar fins al 30 de desembre, recull l'estratègia d'acció exterior impulsada per l'aleshores president de la Mancomunitat de Catalunya, ara fa 100 anys, i aprofundeix en els orígens d'una primera diplomàcia catalana en l'època contemporània. Aquesta exposició clou el cicle Catalunya i la Societat de Nacions, impulsat pel Centre d'Estudis de Temes Contemporanis (CETC) per commemorar el centenari de la celebració de la Conferència Internacional de Comunicacions i Trànsit, que va tenir lloc a Barcelona l'any 1921.

La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha inaugurat aquest matí l'exposició, acompanyada del comissariat de la mostra, Manuel Manonelles, director del CETC. També hi han participat la directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, i el director de l'Arxiu Nacional, Francesc Balada.
 

La consellera Alsina ha inaugurat aquest matí l'exposició Foto: Govern


Alsina ha afirmat que "l'acció exterior forma part de l'ADN del nostre país, perquè el nostre món és el món", i ha refermat la idea que "per ser reconeguts cal ser coneguts". La consellera considera que continua vigent la voluntat de "fer valdre l'excel·lència i fer veure Catalunya com un actor que participa als reptes globals".

A més, segons Alsina, la mostra explica una visió d'internacionalitzar Catalunya i connectar-la amb el que passava al món, fent aquesta "diplomàcia subtil, innovadora" que té "paral·lelismes importants" amb la situació actual. "Aquest any obrirem noves oficines a l'exterior i el Govern augmentarà la seva representació al món, fet que segurament a Puig i Cadafalch li faria molta il·lusió", ha conclòs Alsina.

Sònia Hernández, per la seva banda, ha destacat que "la internacionalització de la nostra cultura és un dels nostres objectius principals".